Kinezi razvijaju novi veliki projekt – “lažni mjesec”

Kinezi imaju velike planove kada je Mjesec u pitanju te im je konačni cilj u budućnosti poslati ljudsku posadu na Mjesec. No do tada će vjerojatno proći još dosta godina te će puno prije toga završiti s projektom koji su mnogi nazvali “lažnim mjesecom” – ukratko, žele u svemir lansirati satelit koji će emitirati svjetlost poput one koju po noći emitira Mjesec, no ta će svjetlost biti osam puta snažnija.

Na ovom projektu već nekoliko godina rade znanstvenici sa sveučilišta u kineskom gradu Chengdu, a ako se pokaže uspješnim, on bi u tom gradu mogao zamijeniti noćnu rasvjetu i dugoročno uštedjeti novac. Ovaj veliki satelit trebao bi osvjetljavati područje između 10 i 80 kvadratnih kilometara, a širinom osvijetljenog prostora trebali bi upravljati znanstvenici sa zemlje.

Trenutačno nema nikakvih informacija o troškovima ovog projekta i, ako uspije, kolike bi bile dugoročne uštede. Također, kao još jedan potencijalni problem spominje se negativan utjecaj na divlje životinje kojima bi jače osvjetljenje moglo poremetiti životnu rutinu.

Ako sve prođe prema planu, lansiranje ovog satelita u orbitu možemo očekivati tijekom 2020. godine, a još nisu poznati budući planovi – ako se ovaj projekt pokaže uspješnim, hoće li lansirati i nove satelite koji bi pojačali osvjetljenje kineskih gradova tijekom noći, javlja Zimo.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...