Krim policija pojasnila kojim je metodama Badurina izvukao 48 milijuna kuna

Direktor Ostree iz Stankovaca, jedne od najvećih hrvatskih riboprerađivačkih tvrtki, Neven Badurina koji je pritvoren zbog gospodarskog kriminala od 2003. do svibnja ove godine iz tvrtke je navodno izvukao preko 48 milijuna kuna i pritom za preko 19 milijuna kuna oštetio državni proračun.

Voditelj zadarske Službe kriminalističke policije Bore Mršić izvijestio je na konferenciji za novinare da je prvoosumnjičeni 48-godišnjak, uz kaznenu prijavu zbog zlouporabe povjerenja, utaje poreza te krivotvorenja službene ili poslovne isprave priveden sucu istrage Županijskog suda koji mu je odredio jednomjesečni istražni zatvor.

U akciji su privedeni i 62-godišnji zaposlenik njegove tvrtke, 28-godišnji vlasnik tvrtke iz Stankovaca te 44-godišnjak iz Zagreba.

Voditelj Odjela gospodarskog kriminaliteta Tomislav Škara pojasnio je da je u ovom slučaju riječ o nezakonitostima s potporama i poticajima koje je tvrtka dobila iz Ministarstva poljoprivrede i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju za unapređenje proizvodnje i otvaranje novih radnih mjesta.

„Kako bi knjigovodstveno pravdao isplate krivotvorio je poslovnu dokumentaciju društva uzimajući fiktivne pozajmice i milijunske novčane nagrade. Isplatama primitaka, koje zapravo predstavljaju njegov dohodak od nesamostalnog rada u 2012. i 2014. godini te njegov drugi dohodak u 2015. oštećenom trgovačkom društvu stvorio je obvezu plaćanja poreza… Tu obvezu ne samo da nije uplatio, nego je do trenutka obavljanja poreznog nadzora nije ni prikazao u poslovnim knjigama društva“, kazao je Škara.

Osim obveze od 14 milijuna kuna zbog svojih primitaka za još pet milijuna poreza država je navodno oštećena jer je u dogovoru s ostalom trojicom osumnjičenika u poslovnim knjigama tijekom kolovoza 2016. prikazao neistinite podatke o poslovnom odnosu s drugim tvrtkama „na rekonstrukciji i opremanju poslovnog prostora u Benkovcu“. Policija sumnja da se radilo o fiktivnom poslu za koji ništa nije plaćeno.

„Kako bi prikrili pravu svrhu isplata dogovorno su sačinjavali lažno proknjižene knjige ulaznih računa i novac prebacivali i vraćali s računa društava,  a  temeljem dva ugovora o otkupu potraživanja koje su međusobno sklopili iako su svi znali da za to ne postoji valjana pravna osnova“, kažu u policiji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...