Matea Vlatković otvoreno o postporođajnoj depresiji: “Svi vam samo savjetuju ‘pogledaj komediju’, ‘trgni se’, puno je predrasuda”

O postporođajnoj depresiji, nizu emocionalnih promjena i promjena u ponašanju koje se mogu javiti nakon poroda, otvoreno je progovorila Matea Vlatković, mlada znanstvenica porijeklom iz Novigrada koja trenutačno živi i radi u Austriji.

Iako je poprilično čest problem kod mnogih novih majki, o njemu se toliko često ni ne govori. Uglavnom se svede na patnju u tišini s kojom se izuzetno teško boriti. Nerazumijevanje okoline i strah od predrasuda, najčešći su uzrok zašto žene ne traže stručnu pomoć za ovaj problem.

I sama Matea kaže kako je negirala mogućnost da pati od depresije.

Mislila sam da patim samo i jedino od nesanice, moje negiranje je trajalo nekih mjesec i pol dana. Moji najbliži, brat, tata i mama smatrali su da sam samo loše volje zbog neispavanosti , da se samo trebam malo “trgnuti”.

Žene u Hrvatskoj se, nastavlja, itekako susreću s predrasudama.

U Hrvatskoj općenito mentalne bolesti su stigma, a depresiju većina populacije smatra kao nešto izmišljeno, da jednostavno trebaš pogledati komediju i bit će ti bolje. Ali nije tako…

Njezina postporođajna depresija pojavila se sa smanjivanjem dojenja drugog djeteta. Gotovo godinu dana od poroda.

Poučena iskustvom, a zbog želje da se majke ne boje i ne srame potražiti pomoć, rado nam je odgovorila na nekoliko pitanja.

Što je postporođajna depresija (PPD) i kako prepoznati simptome?

PPD je vrsta depresije koja može pogoditi i muškarce i žene nakon rođenja djeteta. Simptomi uključuju tugu, nisku energiju i promjene u obrascu spavanja. Neki počinju imate probleme s nesanicom, dok bi drugi najradije ostali po cijeli dan u krevetu i svejedno se osjećaju užasno umorni i bezvoljni.

Ako je prošlo već par mjeseci od porođaja da li svejedno moguće da nastupi PPD?

Itekako, zapravo je vrlo često da nastupi nakon par mjeseci. Također uočeno je da može nastupiti pri naglom smanjenju dojenja jer se naglo smanji razina hormona sreće.

Da li je nužno potražiti pomoć psihijatra?

Ako prepoznate simptome na vrijeme, npr. potražite pomoć nakon tjedan dana, možete puno više profitirati od pomoći psihologa i KBT terapije.

Ako žene pate dulji period kod koga da potraže pomoć?

Prije svega obavite krvne pretrage, tražite detaljnu pretragu štitnjače, ne samo nalaze T3 i T4 već i da se ustanovi da slučajno ne bolujete od Hashimoto poremećaja, koji također može uzrokovati depresiju i nesanicu. Često nakon porođaja mnoge žene iskuse probleme sa štitnjačom. Također ispitajte nivo vitamina D, ako je jako nizak može uzrokovati niz problema, od bezvoljnosti itd. Iz vlastitog iskustva nakon par mjeseci nesanice, iako je razgovor sa psihologom ili psihoterapeutom jako koristan, ako se morate brzo vratiti u normalu, tj. nemate pomoći bake i dide, bolje je otići psihijatru i potražiti pomoć. Depresija je posljedica poremećaja biokemijske ravnoteže u mozgu. I naravno da se ona može uspostaviti i sama od sebe, ali to može potrajati par mjeseci, pa čak i do godinu dana. Uz novu generaciju antidepresiva već nakon prvog tjedna ritam spavanja se ponovo uspostavlja u normalu. Tako da antidepresivi djeluju poput katalizatora, ubrzavaju proces vraćanja ravnoteže.

Što ako im psihijatar kod kojeg potraže pomoć “nije sjeo”, što se često događa…?

Nažalost u Hrvatskoj mentalne bolesti su stigmatizirane. I ljudi iz tvoje okoline će ti prije reći, hajde razveseli se nije ništa strasno. Ali istina je da je depresija, poput pneumonije ili upale slijepog crijeva ne prolazi ako ti netko samo kaže misli pozitivno. S obzirom da smo svi različiti, neće nam svima jednako sjest svaki psihijatar. Zbog moje struke, ja sam očekivala da ću porazgovarati sa psihijatrom ozbiljno, na kemijskom nivou. Također ja imam farmakofobiju. tj. bojim se uzimati lijekove. Čak i paracetamol uzimam tek kad imam temperaturu višu od 39. Ja sam tražila dosta dugo psihijatra koji bi me ozbiljno shvatio, koji me nije uzimao zdravo za gotovo, iliti samo kao broj kome treba prepisati dijagnozu. U Hrvatskoj sam posjetila tri različita i jednostavno mi nisu sjeli. Pomoć sam zato potražila dalje u Austriji, ali to ne znaci da u Hrvatskoj nema dobrih, ja ih jednostavno tijekom godišnjih oko Velike gospe nisam našla.

Vrijedan savjet dobili ste i od zadarskog ginekologa dr. Ivice Vlatkovića?

On mi je dalji rođak, srela sam ga u Novigradu i kazao mi je rekao da se često kod žena, posebice kada se radi o postporođajnoj depresiji, stanje može popraviti s pravilnom prehranom. Stvar je u tome da dočekat efekt od promjena u prehrani treba proći tri mjeseca. Ja nisam mogla toliko čekati, ali definitivno svim ženama bih preporučila da pročitaju Woman code od Alisa Vittikoja koja u svojoj knjizi opisuje kako na naše hormone jako utječe prehrana.

Koliko traje oporavak?

Svi smo jako različiti, i svima traje različito. Ukoliko potražite pomoć na vrijeme, možete patiti par tjedana. Ako ne potražite može trajati i godinu dana.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...