Miro Bulj u Zadru: “Bazne stanice se bez građevinske dozvole postavljaju na zgrade, kuće, dječje vrtiće, crkve”

Saborski zastupnik Mosta Miro Bulj, članica Hrvatske udruge za zaštitu od elektromagnetskog zračenja mr.sc Ankica Kosovec-Krželj i Zdravko Anđel, predsjednik Hrvatske udruge za zaštitu od elektromagnetnog zračenja jučer su održali konferenciju za novinare u Zadru, na Boriku, zbog bazne stanice postavljene u zvonik crkve Bezgrešnog začeća blažene djevice Marije u kojoj se odašiljač nalazi već 15 godina, a brojni stanovnici to čak nisu ni znali. Uz njih su bili i županijski vijećnik Mosta Ivan Matić, gradski vijećnik Tomislav Zelić, te Marjana Šešelja Botić i Ante Rubeša iz Akcije mladih.

Kosovec Krželj ističe da se u Hrvatskoj, za razliku od drugih zemalja u Europi, bazne stanice mogu graditi bez građevinske dozvole i jedni smo od rijetkih koji ih gradimo bez suglasnosti lokalne samouprave.

“U Hrvatskoj ne treba niti građevinska dozvola niti javna rasprava za postavljanje baznih stanica. Time su na nacionalnoj razini ukinute sve moguće barijere teleoperaterima. No uz promjenu zakona na lokalnoj razini moguće je regulirati postavljanje baznih stanica, govori Kosovec Krželj, naglašavajući kako županije moraju same donijeti izmjene prostornog plana”, rekla je Krželj.

Podsjetimo da je Vlada RH neargumentirano odbila dvije zakonske inicijative saborskog zastupnika Mira Bulja i Hrvatske udruge za zaštitu od elektromagnetnog zračenja, koje bi uskladile hrvatsko zakonodavstvo sa zemljama EU po pitanju postavljanja i zračenja baznih stanica teleoperatera na području cijele Hrvatske.

Miro Bulj je rekao kako se bazne stanice u Hrvatskoj postavljaju bez ikakvih dozvola.

“Nigdje u EU ne postoji država koja dopušta teleoperaterima da bazne stanice grade bez građevinske dozvole. Razočarani smo što je Vlada je odbila naše prijedloge izmjena Zakona o graditeljstvu i Zakona o elektroničkim komunikacijama kojima bi se reguliralo postupanje teleoperatera. Ponudili smo konkretna rješenja. Ovako nam ostaje situacija da se u zgradama, kućama, vrtićima, crkvama, nalaze bazne stanice teleoperatera. To su dozvolile političke elite i lobiji unutar Vlade, a očito imaju podršku i na lokalnoj razini iako je zračenje u Hrvatskoj 890 puta veće od primjerice zračenja u Parizu. Biskup i gradonačelnik Zadra trebali bi biti za narod, a ne za teleoperatere”, izjavio je Bulj.

Zdravko Anđel je istaknuo kako je pravni sustav narušen, jer nitko više nije nadležan za bazne stanice.

“Ni građevinska inspekcija ni lokalne jedinice samouprave, nema instrumenata nadzora. Ministarstvo zdravstva, na koje se Vlada pozvala u odbijenici, nije se založilo da elektromagnetsko zračenje bude regulirano, uzeti su u obzir samo termalni, a ne i biološki efekti zračenja. To je pogrešan put i EU inzistira na razvoju neštetne mreže, a ovim se samo omogućuje veća dobit trgovačkim društvima”, rekao je Zdravko Anđel.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...