Možete li znati tko vam gleda profil na Facebooku? Ovo je konačan odgovor

Na žalost svih onih koji bi rado doznali tu informaciju, kratak odgovor na pitanje postoji li način kako vidjeti tko je sve pogledao naš profil na Facebooku glasi: ne. Ne postoji način kako provjeriti tko je pregledao vaš profil.

Riječ je o jednom od najstarijih i najupornijih mitova vezanih uz najveću društvenu mrežu svijeta, kojeg su iz Facebooka u više navrata odlučno demantirali. Druge društvene mreže, poput primjerice Linkedina, nude tu mogućnost (besplatno i uz plaćanje), ali ne i Facebook. Ujedno tu funkcionalnost ne omogućuju ni drugim aplikacijama.

Puno je toga što u Facebooku mogu pratiti i znati o vama: vašu lokaciju, povijest pretraživanja weba i niz drugih navika te običaja. Sa stanovišta zaštite privatnosti Facebook je u velikoj mjeri noćna mora. No, to ne čine radi nas korisnika, već kako bi priskrbili podatke za svoju oglašivačku platformu. Zato ih zadržavaju za sebe, umjesto da ih podijele s nama.

S druge strane, Facebook je – za razliku od Linkedina – uglavnom mreža privatnih osoba. Mnogim bi korisnicima bila odbojna mogućnost praćenja tko nam gleda profil, pa Facebook stoga ne nudi pristup tim podacima, piše tportal.hr.

Aplikacije koje vas pokušavaju prevariti

Zašto onda postoje brojne aplikacije koje tvrde kako mogu omogućiti takav uvid u podatke? Pa, kao što smo doznali zahvaljujući skandalu oko tvrtke Cambridge Analytica, aplikacije mogu biti odličan način masovnog prikupljanja podataka. Drugim riječima, te vas aplikacije pokušavaju prevariti kako bi se njihovi autori dokopali vaših podataka.

Facebook je dosad stao na kraj brojnim sumnjivim aplikacijama, ali ima ih toliko da se poneka uvijek provuče, bar na određeno vrijeme. Tvrde li kako mogu prikazati tko je pregledavao vaš profil možete se kladiti kako vas pokušavaju prevariti i kako su ilegalne.

U najboljem slučaju (koji nikako nije dobar sam po sebi), vlasnici tih aplikacija prodaju vaše podatke oglašivačkim tvrtkama. U najgorem je riječ o prikrivenom zlonamjernom softveru koji vam može nanijeti puno štete, u rasponu od krađe podataka do krađe novca i identiteta. Stoga ako naletite na takvu aplikaciju, prijavite ju Facebooku.

Što ako ste ju već instalirali? Uklonite ju s uređaja i provjerite jesu li postavke za dijeljenje podataka vezane uz Facebook namještene onako kako želite.

Što onda možete vidjeti na Facebooku?

Do kojih podataka možete doći na Facebooku? Uslijed sve većeg pritiska javnosti, regulatornih agencija i zakonodavaca u više država svijeta, u toj društvenoj mreži značajno su postrožili uvjete pristupa podacima iz korisničkih profila. Ipak, na raspolaganju je još nekoliko alata koji mogu biti korisni.

Želite li pogledati sažetak interakcija s osobom s kojom ste povezani na Facebooku, upotrijebite alat See friendship. Do njega ćete doći ako otvorite stranicu osobe koja vas zanima i kliknete na padajući izbornik uz sličicu za poruke. Pojavit će se opcija pregledavanja povijesti prijateljstva, kao i starije značajke poput bockanja (poke). Tu bi trebali naći fotografije na kojima ste oboje označeni i povijest prijateljstva.

Više vas zanimaju podaci o vlastitim aktivnostima na Facebooku? Otvorite Activity log. Naći ćete ga u Facebookovoj alatnoj traci, u padajućem izborniku smještenom u gornjem desnom kutu. Na raspolaganju su sažeci vezani uz vaše lajkove, objave, tagove i druge informacije, a možete i pročešljati zapise posebnih aktivnosti (primjerice, kad ste se prijavili na nekoj lokaciji).

Ako imate stranicu na Facebooku s više od 30 lajkova, dostupan vam je tab Facebook Insights, s pregledom podataka o dosegu vaših objava i broju osoba koje ih prate, piše Make Use Of.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...