Na ljestvici najboljih hrvatskih sveučilišta nema zadarskog

Prema najnovijoj Timesovoj ljestvici svjetskih sveučilišta Times Higher Education World University Rankings 2019. Sveučilište u Splitu najbolje je hrvatsko sveučilište.

Drugu godinu splitsko se Sveučilište našlo na jednoj od najcjenjenijih svjetskih ljestvica, a uz ljubljansko najbolje je rangirano sveučilište u ovom dijelu Europe. Na najnovijoj listi našlo se 1.250 sveučilišta iz 86 zemalja svijeta, a splitsko se sveučilište svrstalo u skupini svjetskih sveučilišta od 601. do 800. mjesta, dok je lani bilo između 501. i 600. mjesta, piše Novi list.

Uz splitsko na istoj se listi već tri godine nalazi i zagrebačko Sveučilište, međutim njegova pozicija konstantno stagnira te se nalazi u skupini zemalja od 801. do 1000. mjesta, dakle gotovo na samom dnu, a u toj istoj skupini svoju su poziciju uspjeli zauzeti i mariborsko te beogradsko sveučilište.

Timesova lista “važe” sveučilišta prema 13 indikatora svrstanih u pet kategorija. Riječ je o nastavi pod kojom se podrazumijeva okruženje za učenje, omjer zaposlenika i studenata, prvostupnika i doktoranada, institucionalni dohodak i slično. Potom su tu istraživanje, citatnost, međunarodni pokazatelji kao što je broj inozemnih studenata i nastavnika te međunarodna suradnja i na koncu prihod industrije, odnosno “prijenos znanja u gospodarstvo” te koliko sveučilište pomaže industriji inovacijama i izumima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...