NK Šibenik, NK Zadar i NK Varaždin kucaju na vrata povratka u prvoligaško društvo

Na prvome mjestu Šibenik, odmah do njega s istim brojem bodova Varaždin, bod manje Zadar.

Tri bivša prvoligaša vode bitku za povratak u društvo najboljih. I zasad im vrlo dobro ide. Toliko dobro da bi za ljubitelje nogometa bilo pravo iznenađenje da na kraju prvenstva barem dva od ova tri kluba ne budu na vrhu ljestvice.

Šibenik najperspektivniji

No predsjednik Šibenika Joso Bulat, za kojeg se svi slažu da ima najbolju i najperspektivniju momčad u drugoligaškoj konkurenciji, bježi od uloge favorita:

– Nas tri bivša prvoligaša u prvom smo planu, ali prvenstvo je još dugo, jaki su i Sesvete, Lučko… Mi smo kao nova uprava s trenerom Borimirom Perkovićem preuzeli klub prije malo više od godinu dana i glavni cilj bio nam je stabilizirati klub jer samo stabilan klub može postizati i dobre rezultate. Napokon su i financije u redu, dobili smo odštetu za Barača, postotak od transfera Ćalete-Cara, pomaže i grad… Naravno, svi bismo htjeli više, ali pokrivamo se onim što imamo – kaže Bulat.

Glavna prednost veliki je broj domaćih igrača.

– Ne vjerujem da u jednom klubu prve i druge lige ima toliko domaćih igrača u postavi. A mi ih imamo minimalno sedam! Naravno da bismo se voljeli vratiti u društvo najboljih, ali ne pod svaku cijenu. Osim stabilizacije kluba, cilj je širenje omladinskog pogona, koji mora biti oslonac kluba, a tek nakon toga slijedi iskorak u 1. HNL.

Zadru pomaže i Subašić

Slično razmišlja i prvi čovjek Zadra, Svetko Ćustić, koji se također prihvatio nezahvalne obaveze, podizanja posrnulog prvoligaša. I njemu je prvi cilj stabilnost kluba.

– Ovaj naš kraj vrvi talentiranom djecom, to vam je talent na talentu, i samo im treba omogućiti uvjete i raditi s njima. Voditelj škole Marko Pičić radi odličan posao. Ne trebam ni ponavljati koliko je Zadar dao kvalitetnih igrača i reprezentativaca, treba slijediti taj put. Zadar se mora osloniti na svoju djecu, sve osim toga bilo bi srljanje u propast – kaže Ćustić i dodaje:

– Naravno da nam je želja povratak u prvu ligu, ali ne želimo srljati, plasirati se u društvo najboljih i onda nakon sezone ili dvije opet natrag. Želimo se zadržati u društvu onih među kojima nam je mjesto.

Zadru pomažu Grad, sponzori, bivši igrači, pogotovo Danijel Subašić, koji doniraju opremu. Plaće su redovite…

– Za nešto više trebali bismo jačeg sponzora jer će i troškovi biti veći. Ali ne žurimo se – kaže Ćustić.

Varaždin peti najgledaniji klub u državi

Posljednji hrvatski klub koji je prezimio u Europi, Varteks, ugasio se prije šest godina, a danas u njegovu gradu dobro gura NK Varaždin iako je srce navijača, White Stonesa, uz novoosnovani Varteks.

Zadnjih godina NK Varaždinu pomagale su veličine poput Zlatka Dalića, Branka Ivankovića, Marjana Mrmića, Dražena Ladića, Samira Toplaka i mnogih drugih.

– Prije tri godine u 3. HNL pratilo nas je pedesetak gledatelja po utakmici, a danas 2000 i peti smo najgledaniji klub u državi – kaže direktor Toni Dalić, sin izbornika srebrne generacije “vatrenih”.

– Drago mi je na stadionu opet vidjeti roditelje s djecom, to je znak da radimo dobar posao i da projekt vraćanja prvoligaškog nogometa u Varaždin ide u pravom smjeru. Naši kadeti i juniori igraju 1. HNL, samo čekamo seniore, koji bi im se mogli priključiti dogodine – dodao je.

Svaki je od ovih klubova prije nekog vremena dotaknuo dno, ali lijepo je vidjeti da se nogomet na velika vrata vraća u njihove gradove, pišu 24 sata.

Tko će u HNL?

  • Šibenik će, nakon slavlja nad senjskim Nehajem tek nakon penala, 31. listopada ugostiti Hajduk. Bit će to repriza prošlosezonske osmine finala, u kojoj su ‘bili’ slavili 1-0 (Fomitschow). Zanimljivo, četiri dana ranije u 2. HNL gost će mu biti Hajduk II.
  • Varaždin je na putu do najboljih 16 u Kupu morao igrati dvije utakmice. Prvo je u pretkolu slavio kod Hrvatskog dragovoljca 3-0, a onda je u regionalnom derbiju kod kuće srušio Međimurje 2-0. Za nagradu mu 31. listopada stiže Rijeka.
  • Zadar je nakon produžetaka u šesnaestini finala Hrvatskoga kupa izbacio Vukovar 1991 u Bogdanovcima. Slijedi mu ligaški derbi kod Varaždina (15 sati), domaći ogled protiv Dinama II pa osmina finala Kupa protiv Lokomotive 30. 10.
Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...