Oceanograf upozorava: “Jadranu prijete valovi visoki 14 metara”

Moćno  jugo pokazalo je tijekom protekla dva dana svu svoju snagu, zaustavilo promet i nanijelo veliku štetu na obali. Dobra vijest je da je sinoć potvrđeno da je slovenski surfer, za kojim se tragalo puna 24 sata, spašen nedaleko od Trsta.

Podsjetimo, slovenski surfer nestao je u ponedjeljak navečer u moru nedaleko Umaga. Nestao je u društvu surfera iz Hrvatske oko 17 sati. Puna 24 sata trajala je potraga, a jučer navečer je pronađen u Trstu.  Oceanograf Nenad Leder s Pomorskog fakulteta u Splitu komentirao je za HRT cijeli slučaj, ali i velike oluje koje su prethodna dva dana pogodile Jadran.

Ekstremna situacija 

Leder je rekao da je situacija bila vrlo ekstremna – poplavljena je i Venecija. “Imali smo klasičan prolaz ciklone u kojem je bila orkanska i olujna bura koja je generirala valove visine oko 7 metara. Nakon toga je zapuhao vrlo jak jugozapadnjak, pa je bila poplavljena i hvarska riva”, kazao je.

Komentirajući što je kulminiralo da su se stvorili tako visoki valovi, Leder je kazao da što se tiče valova, nije ekstremna situacija, dva puta su izmjerili valove u sjevernom Jadranu koji su bili viši od 10 metara. Procjenjuje da je riječ o pojavi koja se javlja svakih 10-ak godina, proračunali su da bi se u idućih 100 godina mogao pojaviti i val od 14 m.

Uvjeren je da je to točan proračun zbog klimatskih promjena i ekstremnih ciklona, piše Index.hr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...