Po neovisnosti pravosuđa smo gori od Srbije i Mozambika

“Izvještaj o globalnoj konkurentnosti 2018” Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) objavljen u srijedu pokazao je da Hrvatska na ovoj relevantnoj globalnoj ljestvici konkurentnosti ne stoji dobro – RH je na listi 140 zemalja na 68. mjestu.

Hrvatska je po kriteriju neovisnosti pravosuđa – čak na 120. mjestu od 140 zemalja!

Nalazimo se između Mozambika i Kambodže na 121. mjestu, a od Europskih zemalja manje neovisno pravosuđe imaju samo BiH (124. mjesto), Albanija (126. mjesto), Makedonija (128. mjesto) i Moldavija (130. mjesto). Za usporedbu, Slovenija je na 84. mjestu, a Srbija na 107. mjestu – o takvoj neovisnosti pravosuđa Hrvatska može zasad samo sanjati.

Inače, najbolje plasirana u kategoriji neovisnosti pravosuđa je Finska, a slijede je Švicarska, Novi Zeland, Nizozemska, Luksemburg, Kanada itd.

Tu kategoriju se odredilo pomoću istraživanja u kojem je od građana zatraženo da na ljestvici od 1 do 7 ocijene koliko je po njihovu mišljenju nacionalno pravosuđe neovisno od utjecaja vlasti, pojedinaca i kompanija. S obzirom na suce poput Maje Šupe i Slavka Lozine, s obzirom na to da se bivšem premijeru Ivi Sanaderu već godinama neuspješno sudi za razne koruptivne radnje i masovnu pljačku države, s obzirom na to da u saboru kao zastupnik sjedi nekoć pravomoćno osuđeni ratni zločinac i bjegunac u BiH Branimir Glavaš – nije iznenađujuće da građani RH domaće pravosuđe ne smatraju neovisnim, prenosi Index.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...