Pogledate video o obrani grada Zadra, na današnji smo se dan nadljudskim naporima oduprijeli agresoru

Zadrani se danas prisjećaju teške ratne jeseni 1991. godine, kada je grad Zadar obranjen od vojnih napada jugosrpskih agresora na početku Domovinskog rata.

Naime, 6. listopada 1991., JNA potpomognuta pobunjenim Srbima, općim napadom pokušala je osvojiti grad, no malobrojni hrvatski branitelji nadljudskim naporima uspjeli su se oduprijeti agresoru.

Sjetimo, 4. listopada 1991. godine čitava motorizirana brigada Jugo vojske iz Benkovca, s tri tisuće vojnika, 30 tenkova i više stotina topničkih sredstava krenula je u vojnu agresiju na grad Zadar. Bjesomučnim napadima s mora, kopna i zraka, JNA i pobunjeni Srbi nekoliko dana granatiraju sve moguće civilne ciljeve – bolnicu, katedralu, škole i dječje vrtiće te brojne kulturne i povijesne spomenike.

Glavnina jugosrpskih vojnih napada bila je na nekoliko uporišta na Dračevcu, ulazu u sam grad Zadar. Točno na današnji dan prije 21 godinu, 6. listopada 1991., malobrojni hrvatski branitelji, odlučuju se na protunapad i nakon nekoliko sati nadljudske borbe, agresor se počeo povlačiti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...