Cestitka_Uskrs

Rektorica Vican primila studente prve godine; “Zadar je grad kojemu studenti ne dopuštaju da ostari”

Danas je na Sveučilištu u Zadru službeno započela akademska godina 2018./19. Studente prvih godina jednopredmetnih i dvopredmetnih studija, kao i studente prve godine integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog učiteljskog studija u Gospiću, primili su rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican, prorektorica za studije i studente prof. dr. sc. Nedjeljka Balić Nižić, voditeljica Ureda za preddiplomske i diplomske studije prof. Meri Lukić te predsjednica Studentskog zbora Monika Marić.

– Ponosim se što ste izabrali zadarsko sveučilište za svoje profesionalno formiranje. Mi smo institucija koja njeguje uključivost i solidarnost, zbog čega posebno pozdravljam naše brucoše s posebnim potrebama, koji su odlučni postići visokoškolske diplome uz manju ili veću pomoć. Sveučilište u Zadru je institucija slobode mišljenja u dijalogu, neiscrpnom dijalogu kroz koji svi učimo. Ovo je institucija koja ne vjeruje u bezdomovinsku kulturu, koja potiče domoljublje jednako koliko i internacionalizaciju. Mi smo institucija koja ne odbacuje hrvatsku povijesnu zaostavštinu, nego se sa svim tradicijskim elementima pridružuje novom vremenu i Europskom prostoru visokog obrazovanja i bez prenemaganja težimo najvišim referencijalnim vrijednostima visokog obrazovanja. Svakom studentu omogućujemo iskustvo učenja u drugim državama, a osvjedočenost da smo konkurentni pokazujemo primanjem studenata iz drugih zemalja, kojih interes svake godine raste, rekla je rektorica Vican.

Sveučilište u Zadru nudi šarolik izbor  studijskih programa, jednopredmetnih i dvopredmetnih, pa zajedno s onima koji su izabrali Arheologiju, Povijest, Podvodnu znanost i tehnologiju, Menadžment, Brodostrojarstvo i tehnologiju pomorskog prometa, Hrvatski jezik i književnost, Informacijske znanosti, Geografiju, Psihologiju, Kulturu i turizam danas dolaze i oni koji su izabrali  Nautiku i tehnologiju pomorskog prometa, Primijenjenu ekologiju u poljoprivredi, Sestrinstvo, Rani i predškolski odgoj i obrazovanje itd. Studentima je uz dobru prehranu u studentskom restoranu omogućeno uključivanje u volonterske aktivnosti, Studentski klub, Centar za sport, pjevanje…

– Svjesni smo da živite u vremenu moralne konfuzije u društvu. Kao punoljetne osobe sa žarom za učenjem kakav vas drži danas, na novom početku, vjerujemo da ćete kroz studij osvijestiti vrijednost društvenih i kulturnih vrijednosti. Činimo to kroz međusobno poštivanje i podijeljenu odgovornost. Grad Zadar je grad studenata, grad mladosti; interkulturalan grad. Zadar je grad kojemu studenti ne dopuštaju da ostari, rekla je rektorica.

S djelovanjem Studentskog zbora brucoše je upoznala njegova predsjednica Monika Marić.  U suradnji sa Sveučilištem kroz njega se godinama provode različite studentske aktivnosti, od provođenja različitih studentskih projekata, voženja Studentskog kluba Božo Lerotić do pomoći pri organizaciji studentske brucošijade, odlaska na Interliber i drugih manifestacija.

– Mi smo buduće generacije, koje će moći mijenjati stvari, koje će, kako je napisao jedan meni drag sociolog, stati u službu slobode pojedinca, čime ostvarujemo dobrobit cjelokupnog društva. Stoga vas doista pozivam da budete aktivni, ne nužno kao članovi Studentskog zbora, ali aktivni u svojim zapažanjima stvarnosti koja se oko vas nalazi. Pišite nam, dolazite s prijedlozima, idejama i aktivnostima kojima ćemo ovu našu akademsku zajednicu učiniti mjestom zajedničkog prosperiteta, rekla je Marić.

U svečanom dijelu programa nastupio je A.K.A. Crescendo. Nakon prijema u Svečanoj dvorani studente su odvojeno primili pročelnici odjela i predstojnici odsjeka.

Nastava za studente preddiplomskih i integriranih studija te studente druge godine diplomskih studija počinje u utorak, 2. listopada 2018. godine.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...