nepravomoćno

Sanader osuđen za ratno profiterstvo, dobio dvije i pol godine zatvora

Arhiva AZD/Ilustracija
Tamni način

Bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu danas će biti izrečene dvije presude – za primanje mita od austrijske Hypo banke u ratno doba i za prodaju jeftine struje Diokiju. Sutkinja Županijskog suda u Zagrebu Jasna Galešić, koja sudi u oba slučaja, prvo će u 13h objaviti presudu za aferu Hypo, a sat vremena kasnije i za slučaj HEP-Dioki.

Sanader se u društvu svog odvjetnika Čede Prodanovića pojavio na sudu u 12:55 sati. Iako je izricanje presude trebalo početi točno u 13h, novinari su u sudnicu pušteni tek oko 13:10.

Sutkinja Jasna Galešić je Ivu Sanadera proglasila krivim u aferu Hypo. Nepravomoćno je osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 2 godine i šest mjeseci, piše Index.hr.

“Od ’94 do ’95 za vrijeme Domovinskog rata, u vrijeme visoke inflacije, pa je vlada teško pronalazila banke kod kojih bi se zadužila. Kao pregovarač s Hypo bankom za kupnju zgrada veleposlanstava, umjesto djelovanja u interesu Hrvatske, a u namjeri pribavljanja imovinske koristi za sebe dogovorio da mu Hypo banka kao protuuslugu isplati 5 posto dogovorenog zajma od 7 milijuna šilinga. 4. siječnja 1995. Hypo banka mu je isplatila 7 milijuna šilinga, čime je pribavio protupravnu imovinsku korist od 3,6 milijuna kuna”, rekla je sutkinja Galešić.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar