Sanader osuđen za ratno profiterstvo, dobio dvije i pol godine zatvora

Bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu danas će biti izrečene dvije presude – za primanje mita od austrijske Hypo banke u ratno doba i za prodaju jeftine struje Diokiju. Sutkinja Županijskog suda u Zagrebu Jasna Galešić, koja sudi u oba slučaja, prvo će u 13h objaviti presudu za aferu Hypo, a sat vremena kasnije i za slučaj HEP-Dioki.

Sanader se u društvu svog odvjetnika Čede Prodanovića pojavio na sudu u 12:55 sati. Iako je izricanje presude trebalo početi točno u 13h, novinari su u sudnicu pušteni tek oko 13:10.

Sutkinja Jasna Galešić je Ivu Sanadera proglasila krivim u aferu Hypo. Nepravomoćno je osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 2 godine i šest mjeseci, piše Index.hr.

“Od ’94 do ’95 za vrijeme Domovinskog rata, u vrijeme visoke inflacije, pa je vlada teško pronalazila banke kod kojih bi se zadužila. Kao pregovarač s Hypo bankom za kupnju zgrada veleposlanstava, umjesto djelovanja u interesu Hrvatske, a u namjeri pribavljanja imovinske koristi za sebe dogovorio da mu Hypo banka kao protuuslugu isplati 5 posto dogovorenog zajma od 7 milijuna šilinga. 4. siječnja 1995. Hypo banka mu je isplatila 7 milijuna šilinga, čime je pribavio protupravnu imovinsku korist od 3,6 milijuna kuna”, rekla je sutkinja Galešić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...