Sucima skaču plaće, najviša plaća u pravosuđu popet će se na gotovo 23.000 kn

Od početka iduće godine sucima će se povećati plaće, a najveći porast mjesečnih primanja osjetit će suci općinskih sudova čije bi plaće u 2019. godini trebale biti uvećane za oko 2000 kuna. Govorimo o najbrojnijoj skupini pravosudnih dužnosnika (782 općinska suca u Hrvatskoj) na kojima je i najveći dio sudačkog posla.

Promjenom Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika osnovica za izračun sudačke plaće koja sada iznosi 4443 kune povećava se za šest posto i iznosit će 4710 kuna. S povećanjem osnovice i korekcijom koeficijenata dobit će se, po mišljenju Ministarstva pravosuđa, ali i velikog broja sudaca, pravedniji sustav. Naime, suci općinskih sudova izjednačit će se u plaćama sa sucima trgovačkih i upravnih sudova, piše Jutarnji.hr.

Bolje plaćeni

Prema projekciji plaća koju je izradilo Ministarstvo pravosuđa uzevši pritom za izračun primanja sudaca nižih sudova, primjer suca s deset godina radnog iskustva, koji plaća prirez od 18 posto i nema djecu, trenutna plaća općinskog, prekršajnog suca i općinskog državnog odvjetnika iznosi 9399 kuna, a od iduće godine iznosila bi 11.115 kuna.

Suci trgovačkih sudova trenutno su bolje plaćeni i to za oko 1000 kuna. Prema projekciji Ministarstva pravosuđa, trgovački sudac sada ima plaću 10.548 kuna, a od iduće godine bio bi plaćen kao i općinski sudac što znači da bi im plaće porasle za oko 600 kuna i iznosile 11.116 kuna.

Bitnije povećanje plaća osjetit će predsjednici općinskih sudova i općinskih državni odvjetnici kojima će plaće sa sadašnjih 10.307 porasti na 13.981 kunu. Budući da dolazi do izjednačavanja primanja među sucima prvog stupnja, za predsjednike trgovačkih i upravnih sudova to će značiti nešto manje plaće. Sada iznose 14.401 kunu, a od iduće godine iznosit će 13.981 kunu koliko i predsjednicima općinskih sudova.

– Izjednačavanje plaća općinskih, trgovačkih i upravnih sudaca je apsolutno pravedno. Nema niti jedan razlog da suci općinskih sudova imaju manju plaću od prvostupanjskih sudaca upravnih i trgovačkih sudova – kaže zamjenik predsjednika Vrhovnog suda sudac Marin Mrčela i napominje kako sudac općinskog suda može izreći 12 godina zatvora, a ima manju plaću od sudaca upravnih i trgovačkih sudova.

Novi zakon

Plaće sudaca županijskih sudova i zamjenika županijskih državnih odvjetnika sada iznose 13.250, a od iduće godine će iznositi 13.981 kunu. Predsjednici županijskih sudova i županijski državni odvjetnici sada imaju plaće u iznosu od 14.401, a povećat će se na 15.200 kuna.

U idućem platnom redu su suci Visokog trgovačkog suda, Visokog upravnog suda i Visokog prekršajnog suda te zamjenik ravnatelja USKOK-a. Sada im plaća iznosi 16.914 kuna, a popet će se na 17.683 kune.

U prijedlog novog Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika uvrštena su i primanja sudaca Visokog kaznenog suda koji treba profunkcionirati od 1. siječnja 2020. godine. Na ovome sudu sudac će biti plaćen 17.683 kune, a predsjednik će imati 19.400 kuna.

To će biti jednaka plaća koju će imati predsjednici Visokog upravnog suda, Visokog trgovačkog suda, potom sudac Vrhovnog suda i zamjenik glavnog državnog odvjetnika koji su sada plaćeni 18.533 kune mjesečno.

U samome vrhu plaća pravosudnih dužnosnika je ravnatelj USKOK-a koji sada ima plaću od 20.153 kune, a od iduće godine ona će iznositi 21.116 kuna. Najveće plaće imaju predsjednik Vrhovnog suda i glavni državni odvjetnik.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...