Sudac Rogić kojeg je tužila sutkinja sa zadarskog suda oslobođen krivnje

Na današnjem čitanju prvostupanjske presude na šibenskom sudu nisu se pojavili ni Rogić ni Klišmanić.

Sutkinja zadarskog suda Ivana Klišmanić, podsjetimo, tužila je kolegu suca Željka Rogića za naknadu štete jer je 2015. godine medijima kazao da sumnja da je ona autorica anonimnog pisma u ime zadarskih sudaca u kojem se iznose kvalifikacije na njegov rad u svojstvu predsjednika Općinskog suda u Zadru.

Klišmanić je, podsjetimo, na ročištu u lipnju ove godine kazala je da je tužila Rogića i da traži naknadu štete zbog povrede prava osobnosti u vidu povrede časti zbog onog što je Rogić izrekao u demantiju novinskog teksta iz 2015. godine u Zadarskom listu pod nazivom ‘Nisam rekao da iza anonimnog članka stoji Ivana Klišmanić’.

Kako je izrečeno u obrazloženju presude, zahtjev tužiteljice Ivane Klišković u cijelosti se odbija kao neosnovan, jer nije bilo povrede časti, ugleda i dostojanstva, piše ŠibenikIN.

– Sud se ograničio na ocjenu je li tuženik u pismu povrijedio čast i ugled tužiteljice, a nije analizirao druge okolnosti i odnose između stranaka. Ipak, po mišljenju ovog suda riječ je o izričaju i stavovima koji izlaze iz okvira onoga kako bi se trebala ponašati osoba koja obavlja poziv suca. U analizi stupnja povrede časti i osobnosti ovaj sud je došao do zaključka da je riječ o blažoj povredi prava osobnosti jer u pismu tuženik izražava svoju sumnju, ali nije decidirano tužio autoricu da je autorica pisma u Zadarskom listu. Zato sud smatra da ta laka povreda prava osobnosti nije bila tog intenziteta da opravda dosudu novčanog iznosa. Tužiteljica nije dokazala da je pretrpjela povredu tog intenziteta za dosudu imovinske štete, a na njoj je bio teret dokaza – stoji u obrazloženju oslobađajuće presude Željku Rogiću.

Ivana Klišković, podsjetimo, ljetos je na šibenskom sudu kazala da je Rogić ‘proziva za opstruiranje rada sudske uprave, za lobiranje i udruživanje sa ostalim kolegama i članovima Sudačkog vijeća prije donošenja odluke o povredi kodeksa od strane tuženika, i treće, navodi da sam posao sutkinje dobila zbog toga što mi je otac bio predsjednik Županijskog suda u Zadru, a nije točno da sam zbog toga dobila posao’.

– Mene je sve to pogodilo iz razloga što se trudim obnašajući sudačku dužnost držati se zakona i kodeksa sudačke etike. Nisam imala problema u 15 godina otkad sam na sudu, ni sa kolegama, ni sa strankama, ni sa odvjetnicima. Osobine koje mi je tuženik pripisao nisu točne i njima mi je povrijedio pravnu osobnost, čast i ugled – kazala je Klišmanić na lipanjskom ročištu na šibenskom sudu.

Tada je na pitanje Alenke Skubic, više sudske savjetnice koja vodi postupak, je li zbog objave tog članka pila tablete, išla na bolovanje ili bila uskraćena u napredovanju, odgovorila da nije.

Spomenimo, podršku sucu Rogiću tijekom čitavog postupka pružali su članovi Udruge Veronika Vere – za pomoć i zaštitu žrtvama pravosuđa, te primoštenski načelnik Stipe Petrina, a zadovoljstvo današnjom presudom  na svom Facebook profilu izrazila je i županijska vijećnica Iris Ukić Kotarac.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...