U Hrvatskoj se pojavila nova vrsta zmije. Izgleda kao poskok, ali je puno veća

Ako se ove jeseni odlučiti zaputiti do Biokova, povećajte koncentraciju i budite što oprezniji jer se veliki broj zmija nalazi po planini unatoč hladnijem vremenu koje ih inače natjera na povlačenje u skloništa.

“Kako sam skoro pa svaki dan na Biokovu, a vrijeme je izuzetno lijepo i toplo, tako susrećem i mnoge ljubitelje planine u šetnji i planinarenju, i moram im skrenuti pozornost na jednu pojavu koja je i mene iznenadila”, rekao je Ivica Buljubašić iz Zagvozda za Slobodnu Dalmaciju.

“Znam da se vrijeme mijenja, da to nije kao što je nekada bilo, pa se tako i životinje prilagođavaju tom vremenu. Vidite, skoro je polovica desetog mjeseca i umjesto da su zmije već u svojim podzemnim staništima, one su vrlo aktivne u prirodi, jer im je vrlo toplo”, dodao je Buljubašić koji mnogo vremena provodi na Biokovu i dobro je upoznat s tamošnjom prirodom.

“Veliki je broj poskoka, to moram naglasiti, jer sam ih osobno vidio, ponajviše u grmovima divljega šipka, u niskom raslinju, ali i na stablima. Ono što mi je prije par dana rekao mladi bračni par, te mi kao dokaz poslao i fotografiju, je jedna nova vrsta zmije. Ima sve vanjske karakteristike poskoka, osim onoga poznatog roščića na glavi, ali je zato poprilično velika, sigurno nešto duža od 1 metar i 15 centimetara….

Proučavajući literaturu došao sam do saznanja da upravo takva vrsta obitava na jednom grčkom otoku. Ipak bih to ispitivanje prepustio struci. Vjerujte, poskoka sam susreo i na visini većoj od 1600 metara, što je također nesvakidašnja pojava”, zaključio je Buljubašić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...