U konobi “Liburna” gosti i uzvanici uživali u gastromskim delicijama i vinima Poljak

Iskorak koji su vinogradari i vinari Zadarske županije, posebno s područja Ravnih kotara, napravili u poslednjih 20-ak godina, nije ostao nezapažen. Sa vinarskih smotri vinari donose najviša odličja, a od nekad jednog jedinog benkovačkog Rossea, danas vinari zadarskog kraja imaju više od 150 vrhunskih vina. Unatoč tome, njihova vina kao da još nisu pronašla put do gostiju u domaćim restoranima.

Ima ih doduše tu i tamo, ali na vinskim kartama još uvijek prevladavaju Malvazije i Graševine. Možda i zato što naši ugostitelji i vinari dosad nisu bili povezani pa se dobro i ne poznaju.

Domaća vrhunska vina trebala bi se naći u svakom restoranu. Pogotovo tijekom turističke sezone, kaže sveučilišni profesor Ante Kolega Bage. Zato je ocijenio kao hvalevrijedno događanje koje se protekli vikend odvijalo u konobi „Liburna“ u Petrčanima.

Šest sljedova uz vrhunska vina

U ugodnoj i opuštenoj atmosferi kušala se vrhunska vina iz podruma vinarije Vina Poljak i sljubljivali s delicijama spravljenim u konobi „Liburna“ pod kuharskom palicom vlasnice Sanje Lisice.

U šest slijedova kušalo se isto toliko vrhunskih vina Trifuna Poljaka, koji ukupno ima sedam certificiranih vrhunskih vina. Uz pršut, sir i riblje paštete najprije je ponuđena njegova Maraština Žana, bijelo suho, visoko kvalitetno vino slamnate žute boje koje se odlikuje prepoznatljivim mirisom, voćnošću, svježinom. Na stolove su potom stigli Špageti sa plodovima mora i sa njima vrhunski Chardonnayu, vino za kojega mnogi i ne znaju da je napola Hrvat. Naime, majka mu je stara, nažalost pomalo već i zaboravljena  hrvatska sorta Belina.

Dobro, idemo dalje, rekao je Trifun Poljak  i uz  divljač s njokima najavio svoj Cabernet Sauvignon. To vrhunsko crno  vino  rubinski duboke crvene boje izvrsno se sljubljuje upravo sa jelima od divljači, ali ide i uz ostala  jela tamna mesa,  pa i gljive, ali  i uz aromatične sireve.

Vino kao veliko zlato

Uz četvrti slijed – Ramstek spravljen na živoj vatri, na velikom  kominu „Liburne“- poslužen je Couvee 2015. To vrhunsko vino spoj je omiljenih svjetskih sorata: cabernet sauvignona, merlota i syraha, osim za posluženim Ramstekom  sljubljuje se sa širokom paletom hrane. Prija uz aromatične sireve te s hranom snažnih okusa, sve vrste pečenja i steakova. Uz slijedeći slijed Flambirani biftek sa šumskim voćem, uzvanici i gosti guštali su u Couveeu 2016 na koji je Poljak posebno ponososan. Od vrhunskih enologa na državnom Zavodu za vinarstvo i vinogradarstvo to vino ocijenjeno je sa rekordnih 90 bodova, kao „veliko zlato“, što se rijetko događa.

– Kad još malo odleži bit će još bolji, prokomentirao je vinski vitez Mladen Šarlija, odnedavna član Europskog vinskog viteškog reda. U konobi Liburna, sva čula su uživala i na kraju ove zanimljive priredbe sljubljivanja vina i delicija, kada su za desert ponuđena Krema od batata i Kolač od tikve, djelo Sanje Lisice, vlasnice „Liburne“.

Sanjina formula uspjeha

Za prste polizat, prokometirao je uz karakterističan osmijeh Danijel Segarić, pročelnik Zadarske županije. Njemu se posebno dopada što Sanja i njezini kuhari za sva jela koriste domaće sirovine od proizvođača iz zadarskog kraja, počevši od ribe, mesa, sezonskog voća i povrća.

Tko jednom dođe uvijek se vraća, kaže poduzetna Sanja, a  uz ugodan ambijent konobe, koja može primiti 50 gostiju,  formula uspjeha su i ljubazno osoblje, Sanjino umijeće u spravljanju jela i vinska karta na kojoj su, uz ostala, i  vrhunska vina Trifuna Poljaka.

Spiza bog bogova, vina grom gromova, prokomentirao je na kraju poznati zadarski novinar i urednik Nedjeljko Jusup. Rekao je točno ono što su mislili i drugi sudionici – uzvanici i gosti, među kojima su bili i Amerikanci. Rastali su se zadovoljni i suglasni, ovakve  zanimljive manifestacije sljubljivanja delicija i vina  treba ponoviti u  konobi Liburna u Petrčanima, ali i u drugim konobama i restoranima diljem Zadarske županije. Sve s ciljem da se promiču domaće vrijednosti i obogaćuje turistička ponuda na dobrobit svih: vinara, poljodjelaca, ugostitelja i svih koji žive za turizam i od turizma.

Osvrt

Konoba „Liburna“ u Petrčanima smještena je u neposrednoj blizini mora. Iza sebe ima dugu obiteljsku tradiciju ugostiteljske djelatnosti. Zadovoljstvo gostiju koji se uvijek iznova  i iznova vračaju pokazatelj je uspješnosti ovog restorana kojeg su posjetile i mnoge poznate osobe Maria Antonietta Zonin, Alessandro Marchioni, Joe Wuu, Zrinko Tutić, Oliver Mlakar,Tihana Harapin Zalepugin, Dj Goldie, a nedavno je vlasnik Matadora proslavio svoj pedeseti rođendan u konobi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...