žele roditeljima dati mogućnost izbora

U Zadru prosvjedovali protiv obveznog cijepljenja: “Sve je više i više oštećene djece”

Arhiva AZD/Ilustracija
Tamni način

U Zadru prosvjed protiv obveznog cijepljenja. Dok su Hrvatskom proteklog ljeta harale ospice, a liječnici uvjeravaju da se jedino cjepivom učinkovito može spriječiti širenje raznih virusa – dio roditelja, u strahu od nuspojava cijepljenja, želi slobodu izbora.

Zviždaljkama i transparentima protiv onoga što propisuje zakon – da svi moraju biti cijepljeni. ”Zalažem se za pravo informiranog izbora, znači da svaki roditelj može izabrati”, rekla je Ivana Stilinović, iz Zadra.

”Cjepiva nisu provjerena i zbog toga se protivimo”, smatra Nikolina Janžek iz Pule. ”Sve je više i više oštećene djece, to bi trebao biti neki alarm”, kaže Zlatka Sintić s Cresa.

”Mislim da čak niti pedijatri nisu informirani i ne daju nikakve informacije”, kaže Tihana Petrović iz građanski inicijative za ukidanje obveze cijepljenja.

Dok prosvjedna grupa roditelja iz cijele Hrvatske traži promjenu zakona po uzoru na dio zemalja Europske unije epidemiološka struka tvrdi – cijepljenje štiti od mogućnosti prijenosa virusa.

”Ono što je sigurno potvrđeno znanstveno, korist između davanja cjepiva i nekih rijetkih nuspojava, je vrlo, vrlo velika. Znači, uvijek u korist cijepljenja”, ističe Alan Medić, voditelj Službe za epidemiologiju Zadar, donosi dnevnik.hr.

Godina je ovo u kojoj su maha uzele ospice. U Hrvatskoj su zabilježena 23 slučaja, a od toga u loše procijepljenoj Dubrovačko-neretvanskoj županiji 16.

”Ne bojim se ospica, prebolio ih je moj tata i mama, svi živi i zdravi. Mislim da se nemam što bojati”, kaže Gabrijela Malović Halapa iz Zeline.

”Vrlo brzo se stvorila epidemija. I ne samo među pučanstvom, nego i zdravstvenim djelatnicima”, dodaje Medić.

O cijepljenju i u samoj liječničkoj struci postoje različita mišljenja. Na prosvjedu u Zadru liječnica i njezina kćer, koja je dobila rijetku alopeciju – sumnja se, zbog cjepiva.

”U biti sam došla do cijelog jednog niza dodatnih podataka koji su bacili veliku sjenu i sumnje što sam ja znala o cijepljenju do tad”, kazala je liječnica Alma Demirović.

Borba struke, zakona i roditeljstva i dalje je na osjetljivoj oštrici, dok se, uz potpuno suprotstavljene stavove, svi kunu – da im je zdravlje djece na prvom mjestu.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar