Udžbenici ne smiju biti teži od 15 posto težine učenika

Najveća težina školskih obveznih udžbenika od prvog do četvrtog razreda iznosila bi tri kilograma, odnosno od 10 do 15 posto prosječne težine učenika. Nova je to zakonska osnova ispisana u prijedlogu Zakona o udžbenicima i drugim obrazovnim materijalima za osnovnu i srednju školu kojom se prvi put definira najveća cijena i težina kompleta udžbenika.

Prijedlog zakona Vlada je jučer uputila u saborsku proceduru. Tako bi najveća dopuštena težina svih obveznih udžbenika za 5. i 6. razred iznosila pet, a za 7. i 8. razred šest kilograma. Prema prijedlogu, cijena udžbenika od prvog do četvrtog razreda osnovne škole iznosila bi deset, za udžbenike 5. i 6. razreda 12,5, a za 7. i 8. razred 15 posto medijalne neto plaće u Hrvatskoj.

Zakonom će se dati mogućnost resornom ministru da otvara Katalog obveznih udžbenika i dopunskih nastavnih sredstava svake godine za pojedine razrede i programe, što će omogućiti lakšu prilagodbu kataloga stvarnoj potrebi za udžbenicima u školama. Ministarstvo znanosti i obrazovanja odobravalo bi tako samo udžbenike, dok dopunska i pomoćna nastavna sredstva postaju drugi obrazovni materijali koji će se nalaziti u virtualnom repozitoriju. O njihovu korištenju odlučivale bi škole, odnosno učitelji, u skladu sa zahtjevima kurikuluma i autonomijom škola i učitelja, piše Večernji list.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...