Upoznajte Marija Paleku, prvog novog čovjeka TZ-a: “Kalelarga je svojevrsni apsurd, ničim ne mami turista”

Mario Paleka, prvi novi čovjek zadarske Turističke zajednice stigmatiziran je prije negoli je zasjeo u radnu fotelju. Ono s čime ga se najprije povezuje u javnosti jest činjenica da je prijatelj zadarskog gradonačelnika. To mu je, kaže nam, više odmoglo, nego pomoglo. Zlim jezicima uzvratit će neumornim radom.
Dobrobit zajednice, razvoj Zadra kao destinacije kroz analizu i implementaciju novih trendova, jedini mu je fokus.
Energije ima pregršt, volje još i više, stoga rezultat ovog “Kineza”, kako se sam sarkastično naziva akonto medijskih napisa koju su popratili njegovu kandidaturu i imenovanje, ne bi trebao izostati.

Jadran, kažu, više nije hit. Neke druge mediteranske zemlje uzimaju primat, što smo osjetili i ove sezone.

Jadran je uvijek bio hit kroz povijest i tako će i ostati! Samo je pitanje na koji način iskoristiti njegov potencijal. Povratak Turske, Grčke, Španjolske samo nam je signal da turizam kakav imamo trebamo, ne mijenjati, nego prilagoditi, upotpuniti i razviti novi sustav koji će pružiti gostu puno više nego je imao do sada.

Što učiniti?

Deplasirano je govoriti kako imamo potencijal, mogućnosti. To već svi znamo. Zadar primjerice nije iskorišten u smislu kulture, imamo strahovito velik potencijal u sportskom turizmu na koji se može vrlo lijepo nadovezati rehabilitacijski, odnosno zdravstveni turizam. Mi smo tri puta bliže samoj Europi nego jedna Turska, tako da prostora ima.

Zašto sportski turizam?

Sportski turizam kao takav generira i ostalo. Ne govorimo ovdje o sportu kao sportu, već tu su razni oblici rekreativnog sporta koji privlači familije. Primjerice, dok otac igra nogomet, žena može posjetiti wellness, dijete ima igraonice… Tu govorimo o razdoblju trećeg i četvrtog mjeseca, devetom, desetom, kada u principu nemamo dovoljnu popunjenost smještajnog kapaciteta…

Koje događaje zadržati te imate li ideje o uvođenju nekih novih?

Fokusiran sam na organizaciju Adventa koji dolazi za mjesec i pol dana. To treba odraditi maksimalno dobro. Što se ostalih događaja tiče, namjera mi je uključiti sve čimbenike; i ugostiteljstvo i trgovinu i lokalne zajednice i građane, dakle sve koji sudjeluju u turizmu i razvoju te ću s njima vidjeti što nam je od koristi, što valja izbaciti, a što novo implementirati u ponudu.

Gradski prostori zjape prazni. Ulice izgledaju poprilično otužno.

Ja sam dite ovoga grada. Gledam ga kao vi, kao i svi građani. On zaslužuje puno bolje i nešto se treba napraviti. Nažalost, Turistička zajednica nije jedina koja odlučuje o tim pitanjima. Ona mora biti pokretač i inicijator, ali ako ostali ne prate nas čisto sumnjam da možemo nešto napraviti. Naša glavna ulica je svojevrsni apsurd. Ne sviđa mi se sadržaj koji nudi. Ona ničim ne mami turista, gosta da tamo provede vrijeme. Koridor je od mosta prema Morskim orguljama. Ali to je nažalost rezultat aktivnosti i djelovanja nekakvih čimbenika kroz protekle godine.

Koje je rješenje?

Konzumiranje grada kao takvog mora biti na kvalitetnijoj razini. Gdje god sam bio, a bio sam mnogo, objekti s autohtonim stvarima, rukotvorinama i lokalnim proizvodima uvijek su imali prednost pred ostalima. Zadar treba zadržati i stare obrti i djelatnosti. Tu govorim i o postolarima i o krojačima i brijačnicama i onima koji proizvode čokoladu… Isti se jednostavno moraju udružiti zajedno kako bismo iznašli rješenje da opstanu tijekom cijele godine. Oni su ti koji tvore specifikum grada Zadra!

Hoćete li mijenjati ljude u TZ-u?

Ne, o tome nisam razmišljao, jer koliko znam tu sjede profesionalci koji dobro odrađuju svoj posao. No, uvijek treba netko tko će ih sve gurati. A vjerujte mi, sa mnom u ovoj varijanti, radit ćemo 365 dana u godini.

Kakvo je vaše prijateljstvo s gradonačelnikom Brankom Dukićem?

Da. Mi jesmo prijatelji. Ne u toj mjeri da se družimo svakodnevno, ali iz iste smo četvrti, on je bio moj prethodnik u Mjesnom odboru Stanovi. Rekao sam i ponovit ću, iznimna čast i privilegija mi je biti prijateljom takvog čovjeka. Da mi to prijateljstvo trenutačno stvara određene poteškoće u javnosti, stvara, nadam se da u budućnosti neće biti tako. Fokusiram se na posao.

Recite nam nešto o sebi? Svom radnom iskustvu?

Završio sam srednju zubotehničku školu u Rijeci, potom sam upisao Kineziološki fakultet u Zagrebu. Odmah sam se uključio u usmjerenje profesora jedrenja, nautika kao takva me interesirala. Nakon toga sam pet godina radio kao trener u Jedriličarskom klubu Uskok, otišao sam u Falkensteiner, gdje sam bio voditelj sporta, rekreacije i animacije osam godina. Također, bio sam voditelj prodaje Zadra i Šibenika jedne firme koja se bavila ugostiteljskim asortimanom za hotele… Zadnjih pet godina voditelj sam sportskih programa i objekata zadarskog sporta. U međuvremenu, predsjednik sam Mjesnog odbora Stanovi, predsjednik Nadzornog odbora NK Zadar, dobrovoljni sam darivatelj krvi…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...