Uskoro u Hrvatskoj; Iznos pune plaće tijekom cijelog roditeljskog dopusta

Ministarstvo za demografiju i obitelj priprema izmjene Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama, prema kojima će delimitirana biti i naknada za majke odnosno očeve tijekom drugih šest mjeseci roditeljskog dopusta – otkrio je danas za Novi list pomoćnik ministrice Ivica Bošnjak.Vjeruje, kako je kazao, da bi zakonske izmjene mogle stupiti na snagu u prvoj polovici iduće godine.

Hrvatska će u tom slučaju, kazao je, biti jedna od samo tri europske države u kojima bi roditelji iznos pune svoje plaće primali za trajanja cijelog roditeljskog dopusta.

Osim toga, otkrio je da su u pripremi i izmjene Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, prema kojima će ženama koje pokušavaju začeti biti omogućen veći broj besplatnih postupaka potpomognute oplodnje, također moguće već u prvoj polovici iduće godine.

Prije deset godina je država u potpunosti delimitirala iznos rodiljne odnosno roditeljske naknade za prvih šest mjeseci, koja je dotad iznosila najviše 4.250 kuna, dok je 1. srpnja prošle godine iznos novčanih naknada u preostalom dijelu rodiljnog odnosno rodteljskog dopusta povećan sa 2.660 na 3.991 kuna.

Nakon proteka tih prvih šest, odnosno osam mjeseci roditeljskog dopusta, za blizance, treće i svako sljedeće dijete limit je pak povećan sa 1.663 kune na 2.328 kuna, koliko sad dobivaju i nezaposleni roditelji i roditelji izvan sustava rada, koji su dotad imali pravo na naknadu od, također, 1.663 kune. I te bi naknade u prvoj polovici iduće godine trebale biti delimitirane, što znači da bi majke odnosno očevi trebali dobivati iznos svoje prijašnje plaće.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...