Vakula o promjeni vremena: “Nadam se da neće biti kao u Dubrovniku početkom tjedna”

Prema najnovijoj prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, u petak nas u većini krajeva očekuje sunčano uz malu, a u drugom dijelu dana do umjerenu naoblaku. U Dalmaciji promjenjivo oblačno, mjestimice s kišom ili pljuskovima s grmljavinom, a više oblaka i oborina prema večeri se očekuju i na sjevernom Jadranu.

Vjetar u unutrašnjosti slab, u Slavoniji i Baranji do umjeren istočni i jugoistočni. Na Jadranu će nakon slabe i umjerene bure postupno zapuhati umjereno i jako jugo, već ujutro na južnom dijelu, a poslijepodne i na sjevernom.

Najviša temperatura od 16 do 21, a na Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije između 22 i 27 °C.

U subotu na Jadranu i područjima uz njega umjereno i pretežno oblačno, povremeno s kišom i pljuskovima s grmljavinom. Oborina lokalno može biti obilna, osobito na srednjem i sjevernom Jadranu zbog čega su putem Meteoalarma izdana i žuta i narančasta upozorenja. U Istri bi ponegdje moglo pasti i 70 litara kiše po četvornome metru. U središnjoj i istočnoj unutrašnjosti djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku, poslijepodne uz mogućnost za kratkotrajnu kišu ili poneki pljusak.

Vjetar na kopnu uglavnom slab. Na Jadranu će puhati umjereno do jako jugo, ponegdje i olujno, a na sjevernom dijelu i umjeren jugozapadnjak.

Najniža jutarnja temperatura zraka od 6 do 11, na Jadranu od 15 do 20, a najviša dnevna u većini krajeva od 17 do 21, samo na istoku i jugu zemlje do 24 °C.

Vakulina prognoza

Glavni HRT-ov meteorolog Zoran Vakula upozorava da mnogi na promjenu vremena osjetljiviji ljudi i bez čitanja prognoze znaju da slijedi južina, oblaci i povremena kiša, osobito na Jadranu i uz njega, gdje će vremenske prilike, ponegdje čak i neprilike, remetiti planirane aktivnosti na otvorenome, posebice u subotu i nedjelju.

– Četvrtak je bio posljednji ovotjedni pretežno sunčani dan diljem Hrvatske, piše Vakula.

– Već u petak slijedi jugo, a s njim i sve mnogobrojniji oblaci. Stoga će petak početi suhim i pretežno sunčanim vremenom, po nekim nizinama i maglom, na Jadranu burom, a završiti sa znatno više oblaka, osobito na Jadranu i područjima uz njega, gdje je kiša mjestimice moguća već poslijepodne, a sigurno će je u mnogim mjestima biti navečer, te osobito u noći na subotu. Tijekom mnogima produljenoga vikenda bit će još oblačnije, osobito na Jadranu i uz njega i kišovitije i vjetrovitije.

U petak u istočnoj Hrvatskoj pretežno sunčano, gdjekad i vedro, osobito u Podravini i Podunavlju. Ujutro će mjestimice biti magle, najčešće u Posavini. Vjetar slab istočni i jugoistočni, a temperatura zraka ujutro najniža od 2 do 6 °C, poslijepodne najviša malo iznad 20 °C.

Za doba godine podjednako ugodno toplo poslijepodne, ali relativno svježe jutro, gdjegod i maglovito, bit će i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će zamjetniji oblaci dolaziti tek navečer.

U gorju će ih biti i prije, kao i na južnom dijelu sjevernog Jadrana, gdje je mjestimična kiša moguća već kasno poslijepodne, a sigurno će padati u noći na subotu, najprije na otocima, zatim i na obali, i to često u obliku pljuskova praćenih grmljavinom. U noći na petak ponovno će pojačati bura, koja će mjestimice, uglavnom podno Velebita, imati i olujne udare, a tijekom petka će zapuhati istočnjak i jugo, navečer gdjegod i jako, s olujnim udarima. Tijekom dana će, uz još većinom sunčano vrijeme, u unutrašnjosti i mjestimičnu maglu, najniža temperatura biti od 1 do 5 °C, uz more 12 do 16 °C, a najviša oko 24 °C, u gorju 18 do 21 °C.

Relativno toplo bit će i u Dalmaciji, najprije uz buru, zatim sve jače jugo, koje će na otvorenome vjerojatno imati i olujne udare, pri čemu će i more biti sve valovitije, a nebo sve oblačnije. Dan će početi pretežno vedro, a završiti većinom uz kišu, ponegdje i izraženije pljuskove, munje i gromove, najprije na moru, zatim i uz obalu.

I na jugu Hrvatske promjenljivo, najprije uz buru, zatim jugo, koje će naglo pojačati na ponegdje i jako, na otvorenome vjerojatno i olujno. Kiša je mjestimice moguća već prijepodne, a još je vjerojatnija u drugom dijelu dana, te osobito u noći na subotu, kada su mogući i obilniji pljuskovi praćeni grmljavinom.

I sljedećih će dana biti relativno toplo, ali na kopnu i znatno oblačnije, uz povremenu kišu, rjeđu u sjevernijim krajevima, gdje će ponegdje i izostati, osobito u subotu u istočnoj Hrvatskoj, dok su u unutrašnjosti Istre i Dalmacije mogući i obilniji pljuskovi. Prema sredini novoga tjedna povećava se vjerojatnost stabilnijeg i sunčanijeg vremena, ne samo na kopnu nego i na Jadranu, gdje će najkišovitije i najvjetrovitije biti od petka navečer do nedjeljnog podneva, kada u nekim mjestima uz jako pa i još jače jugo, može pasti i više od ukupne količine kiše za cijeli listopad, najavljuje Vakula.

– No, nadam se da završetak ovoga tjedna neće biti kao njegov početak, kada je u Dubrovniku bilo novih rekorda u količini oborine, zaključuje glavni HRT-ov meteorolog.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...