VIDEO U NP Paklenica snimljena strogo zaštićena divlja mačka

Nacionalni park Paklenica na svojoj je stranici na Facebooku objavio noćnu snimku nadzorne kamere koja je uhvatila rijetku vrstu, europsku divlju mačku (lat. Felis silvestris). Radi se o strogo zaštićenoj životinji koja je uglavnom toliko plaha da su fotografije i snimke doista rijetke.

Divlja mačka je sitna dlakava divljač unutar porodice mačaka koja je široko rasprostranjena po Europi, zapadnoj Aziji i Africi. Na teritoriju RH nalazimo je u gotovo svim staništima. Odlično se snalazi u mraku pa u lov kreće u sumrak, a od obične domaće mačke je veća, ima snažnije zube i kandže, znatno veću glavu, specifičnih osam crnih krugova na repu i uvijek crne ‘jastučiće’ na šapama.

Od risa je manja, lovi glodavce, ptice i druge manje životinje, a živi samotnjački. Zbog prilagodbe vanjskim uvjetima ima deblje krzno od običnih mačaka. Divlja mačka je u katalogu strogo zaštićenih životinjskih vrsta Agencije za zaštitu okoliša. Uglavnom uspješno izbjegava naseljena mjesta. Iako se nekad u potrazi za hranom zna približiti ljudima, uglavnom se rijetko može vidjeti i odmah bježi, piše Jutarnji.hr.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...