Vlada uvela nove droge u zakon

Vlada je u srijedu Saboru uputila izmjene Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, kojima se definira pojam novih psihoaktivnih tvari te omogućuje ministru zdravstva donošenje naredbe o njihovoj zabrani, dok se industrijska konoplja definira kao sorta konoplje s niskim sadržajem THC-a (ukupno do 0,2 posto i manjim).

Zakonskim izmjenama predviđeno je i da poslove Ureda za suzbijanje zlouporabe droga preuzme Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a Hrvatski zavod za hitnu medicinu poslove Hrvatskog zavoda za telemedicinu.

Resorni ministar Milan Kujundžić rekao je kako je definiranje pojma “novih psihoaktivnih tvari” neophodno radi pojave i vrlo brzog porasta broja novih psihoaktivnih tvari u EU i Hrvatskoj. Te tvari, naime, nisu pod zakonskom kontrolom i predstavljaju prijetnju javnom zdravlju do trenutka njihovog stavljanja na Popis droga, psihotropnih tvari i biljaka iz kojih se može dobiti droga, te tvari koje se mogu uporabiti za izradu droga.

S obzirom da se uglavnom radi o sintetskim kanabinoidima čija konzumacija može uzrokovati ozbiljne posljedice po zdravlje, čak i sa smrtnim ishodom, u cilju zaštite života i zdravlja ljudi zakonskim izmjenama omogućava se ministru nadležnom za zdravstvo donošenje naredbe o zabrani uporabe nove psihoaktivne tvari, kao i postupanje nadležnih inspekcija, stoji u zakonskom prijedlogu.

Njime se ubrzava postupak uništavanja droga oduzetih u prekršajnim postupcima, što smanjuje troškove skladištenja i čuvanja oduzetih droga, pa se tu očekuje pozitivan financijski učinak.

Kad je riječ o industrijskoj konoplji, Vlada predlaže omogućavanje korištenja cijele biljke industrijske konoplje u građevinskoj, tekstilnoj i kozmetičkoj industriji te autoindustriji i industriji papira, kao i u proizvodnji goriva iz biomase. Po važećem zakonu, napomenuo je Kujundžić, sjemenke navedenih sorti koriste se isključivo u prehrambenoj industriji za proizvodnju hrane i hrane za životinje, a preostali dio biljke se uništava.

Vlada je na sjednici prihvatila i niz zakonskih izmjena koje se odnose na obavljanje inspekcijskih poslova s obzirom na ukidanje pojedinih agencija i ureda, kojima je cilj njihovo usklađivanje i objedinjavanje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...