Vlasnici restorana osoblju će morati ostavljati sve napojnice

Premijerka Velike Britanije Theresa May najavila je zakon koji će onemogućiti vlasnike restoranskih biznisa da svojim zaposlenicima otimaju ‘bakšiš’.

Inicijativa je stigla nakon javne rasprave kako neki restorani uzimaju dio novca namijenjen konobarima. Belgo, Bella Italia, Cafe Rouge, Giraffe, Prezzo i Strada su samo neki od lanaca restorana koji uzimaju 10 posto od napojnica, dok Zizzi i Ask uzimaju 8 posto.

Borba za bakšiš

Slična situacija je i s druge strane Atlantika. Radnici restorana TGI Fridays ove su godine organizirali seriju štrajkova zbog nezadovoljstva plaćama koje dobivaju. Članovi sindikata nekih američkih lanaca restorana također su prosvjedovali zbog odluke da se dio napojnica preusmjeri na kuhinjsko osoblje kako bi se podignule njihove male plaće, ali i zbog brojnih nepravilnosti oko isplate minimalne plaće i odredbi iz ugovora o radu.

U Velikoj Britaniji, država je još 2015. provela istraživanje koje je pokazalo da se gosti restorana snažno zalažu da sav novac od bakšiša pripadne ljudima koji su ih posluživali. Premijerka May, inače članica Konzervativne stranke, istaknula je kako je ova reforma, koja će se provesti na području Engleske, Škotske i Walesa, dio vladine inicijative da se obračuna s raširenom praksom iskorištavanja radnika, piše Standard.

– Stopa nezaposlenosti s ovom vladom je na najnižoj razini od 1970. godine – ali želimo biti sigurni da će svi na svojem radnom mjestu biti pošteno tretirani.

Zbog toga donosimo novi zakon kojim ćemo osigurati da radnici dobiju sve napojnice koje im pripadaju – zabranit ćemo poslodavcima da dio uzimaju sebi. To je još jedan način da izgradimo ekonomiju koja će funkcionirati za sve.

‘Taj zakon su prepisali od nas’

Potez je razljutio Laburističku stranku koja tvrdi da su konzervativci prijedlog zakona prepisali od njih, prenosi 24 sata.

– Ovo je sad već četvrta mjera koju su prekopirali od nas, očajnički nas žele dostići. Ovo sve više podsjeća na film Beskrajni dan. Sramotno je što se sindikat toliko morao boriti da izvuče od njih taj ustupak – izjavila je Rebecca Long Bailey, članica parlamenta i zastupnica Laburističke stranke.

Vašoj stranci je ponestalo ideja. Ali krađa naših ideja neće vam puno pomoći. Trebamo izbore nakon kojih ćemo provesti program Laburističke stranke i transformirati Britaniju, objavio je na Twitteru Jeremy Corbyn, šef Laburističke stranke.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Jutarnja kronika dostupna je i na svim ovim sjajnim podcast platformama:

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...