Vojna vježba koja se odvijala i na Dugom otoku koštala je oko 5 milijuna kuna

S potpredsjednikom Vlade i ministrom obrane Damirom Krstičevićem u RTL Direktu su razgovarali o stanju Oružanih snaga i o netom završenoj vojnoj vježbi “Velebit 18”. Krstičević je, između ostalog, na pitanje o kašnjenju isporuke patrolnih brodova kazao je da se za to treba obratiti bivšem ministru obrane Anti Kotromanoviću.

Kotromanović je u RTL Direktu komentirao navode ministra Krstičevića.

“Reći ću sigurnost, sigurnost, vojska. A sada ozbiljno. Zahvalit ću ministru obrane, kolegi i prijatelju na pozivu koji mi je uputio da dođem u vašu emisiju jer me vjerojatno nikad ne bi pozvali. Uvijek sam spreman se odazvati na poziv ministra obrane i pomoći Ministarstvu obrane ako ne zna odgovor na pitanje ili ne želi odgovoriti na njega. Bit ću sretan što ću večeras biti glasnogovornik Ministarstva obrane.

Nisam ni ja siguran, prije 4 godine proveli smo transparentna natječaj gdje smo uštedjeli 10 milijuna eura državi. Tri godine nisam ministar obrane, pitao sam ljude u MORH-u i brodogradilištu Splitu u čemu je problem i kao što je ministar najavio zaprimit ćemo brod. To je prototip. I ozbiljnije države od nas imaju problema kada rade integraciju i uvode novo sredstvo u uporabu.

Moja vlada, i na to sam ponosan, je potpisala ugovor o izgradnji pet patrolnih brodova, da smo shvatili vrijednost obalne straže, Jadrana, resursa koje ima, rezerve plina i nafte, a i sigurnosti u smislu izbjeglica. Nadam se da će ministarstvo obrane u budućnosti nastaviti kontinuitet izgradnje obalnih brodova”, kazao je Kotromanović.

‘Brodarski institut je štrajkao 10 mjeseci’

“Ono što znam Brodarski institut je štrajkao 10 mjeseci, radili su projekt protipa. Također su smijenili projektni tim pa se stavio novi. Kratko ću reći – ne znaju voditi projekt”, zaključuje Kotromanović.

Iako se čini da je Hrvatska ratna mornarica doista nekako nepravedno zapostavljena, Kotromanović tvrdi kako treba razvijati sve komponente oružanih snaga.

“Shvatili smo tu vrijednost, naručili smo 5 obalnih brodova, a u vrijeme kad sam došao Petar Krešimir, naša topovnjača, je bila van funkcije.

Potrudili smo se staviti je u funkciju, a jučer ste vidjeli na vježbi napravili smo obnovu kompletnih raketa RBS 15. Vlada prije Milanovića je donijela odluku da se otpišu, u kojoj je današnji ministar obrane bio savjetnik za obranu. Kad sam došao u MORH sjeli smo i rekli smo da želimo zadržati sposobnost. Što će nam raketna spobsobnost ako nemamo spobnost udara raketa more-kopno”, tvrdi Kotromanović.

‘Sredstva za vježbe se planiraju unaprijed’

Na pitanje da pokuša objasniti probleme s troškovima vojne vježbe, Kotromanović je kazao kako se sredstva inače planiraju unaprijed.

“Želim pohvaliti vojnike, dočasnike i časnike jer dobro rade. Drago mi je da su shvatili ovi u MORH-u da imaju izvrsne igrače jer su do prije tri godine govorili da vojska nije na toj razini. Svaka vojna vježba se planira unaprijed, planiraju se sredstva, vjerojatno znaju okvirnu cifru, a ona je višemilijunska.

Nije poanta koliko vježba košta, vojska se mora trenirati i to je poanta. Ona je odgovorna za obranu Hrvatske i granicu i to je ustavna kategorija. Transparentni moraju biti i morali su okvirno reći koliko košta”, smatra Kotromanović.

Tvrdi kako u njegovo vrijeme se vojnicima nisu plaćale straže te da se grozi toga što se straže danas plaćaju. No, tvrdi kako je vježba vjerojatno koštala oko 5 milijuna kuna. “Čekat ćemo izvješće i Ministarstvo će reći jasno kako je potrošeno.

Za vrijeme zadnje godine mog mandata potrošili smo 200 tona streljiva. Vojnik se mora obučavati. Temeljna zadaća vojnika je da bude spreman i čestitam im na dobro odrađenoj zajednici jučer”, kazao je Kotromanović.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...