prvi centar u hrvatskoj

Zadar postaje međunarodno središte za obuku helikopterskih posada NATO-a

Arhiva AZD/Ilustracija
Tamni način

Ministri obrane četiriju članica NATO-a, Hrvatske, Bugarske, Slovenije i Mađarske potpisali su u četvrtak u Bruxellesu Memorandum o razumijevanju o uspostavi multinacionalnog središta u Zadru za obuku helikopterskih posada za provedbu zadaća specijalnih zračnih snaga.

“Ovo je vrlo važan dan. Potpisivanjem ovoga Memoranduma o međunarodnom središtu koje će biti u prekrasnom hrvatskom gradu Zadru činimo važan korak u razvoju zajedničkih obrambenih sposobnosti saveznika”, rekao je potpredsjednik hrvatske vlade i ministar obrane Damir Krstičević, koji se kao predstavnik zemlje koja će udomiti taj centar obratio nazočnima na svečanosti potpisivanja Memoranduma.

To je prvo međunarodno središte NATO-a u Hrvatskoj.

Memorandum je potpisan na marginama sastanka ministara obrane zemalja članica, koji se u srijedu i četvrtak održava u Bruxellesu.

“Centar će biti namijenjen za obuku timova specijaliziranih za prijevoz specijalnih zračnih snaga u iznimno zahtjevnim misijama. Ovo je simbol inovativnog pristupa koji saveznici i partneri NATO-a poduzimaju za jačanje kolektivnih obrambenih sposobnosti”, izjavila je zamjenica glavnog tajnika NATO-a Rose Gottemoeller.

Ona je dodala da bi taj centar trebao biti spreman do kraja 2019. godine te izrazila zadovoljstvo što su zemlje potpisnice pokazale spremnost otvoriti taj centar za obuku i drugim državama saveznicima.

Ministar Krstičević je istaknuo da danas “u eri međuovisnosti suradničko partnerstvo nije stvar izbora nego nužnost”.

“Svi znamo da nijedan saveznik bez obzira koliko je moćan i velik ne može sam adresirati buduće izazove. Potpisivanje ovoga Memoranduma simbolizira istinsko partnerstvo i jedinstvo saveznika i pokazuje da od zajedničkih napora svi imaju koristi”, rekao je Krstičević.

Nakon potpisivanja ministar Krstičević  izjavio je novinarima da je ovo “veliki dan za Hrvatsku i za Hrvatsku vojsku”.

“Veliki dan za Hrvatsku i Hrvatsku vojsku jer smo prepoznati kao vjerodostojan saveznik i partner. Drago mi je da smo mi domaćini, da će to biti u Zadru. Sretan sam da se Hrvatska vojska razvija, dobija novu sposobnost”, rekao je Krstičević.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar