Zadarski Schwarzenegger može “baciti” Cro Copa i Hrgovića zajedno u zrak

Početkom srpnja, dok su Vatreni osvajali medijski prostor diljem planeta svojom čudesnom ruskom bajkom, jedan je Zadranin dosta tiho, “na stražnja vrata”, rekli bi naši ljudi, dohvatio za sebe komadićak medijskog prostora. Okrunio se tada u Mađarskoj taj 29-godišnjak titulom europskog prvaka u bodybuildingu, nešto kasnije uzeo je, baš kao i Vatreni i pojas svjetskog viceprvaka…

Priča Luke Banića dosta je neobična, posebice onaj dio vezan uz početak svih početaka. Bio je tenisač, ali na kraju je završio u carstvu utega…

“Kako? Pa iskreno nisam ja imao novčanik za tenis! Pa treba ti 200 kuna samo za sat vremena treninga. Dok platiš teren i trenera, ništa ne ostaje. Nisam baš iz tako imućne obitelji i shvatio sam da neće to dugo trajati”, rekao je za 100 posto Zadranin.

Bio je talentiran tenisač, a doticaj s utezima dogodio se tijekom kondicijskih treninga…

“Imao sam 13, 14 godina i odrađivao sam kondicijske treninge u dvorani, odlazio sam u teretanu i nekako su mi se jako svidjeli utezi. Tražio sam znanje po tom pitanju i sjajno me je u taj svijet uveo Igor Šokota, moj trener. Imao sam veliku volju i želju i tako je to počelo. Prilikom treninga Igor je primijetio kako mi zaista ide dizanje utega, te da imam jaku fizičku snagu i eksplozivnost. Pomislio sam, zašto ne?! “, otkrio je Luka Banić.

Prije nekoliko mjeseci osvojio je prvo mjesto u “dead liftu”, jednoj od disciplina powerliftinga, jer je podignuo 252.5 kilograma. Gdje je danas?

“Pa izbacio sam već 275 kilograma!”, nasmijao se.

U prijevodu Cro Cop i Filip Hrgović zajedno.

“Haha, tako nekako!”.

A što bi se dogodilo kad bi završio u ringu s primjerice Mirkom Filipovićem, bi li imao šansi?

“To su posebna dva sporta koja nikako ne treba miješati. Zvuči ovako zanimljivo, ali to su kruške i jabuke. Ja povremeno hrvam i možda bih pružio neki otpor, ali borilački sportovi su sasvim jedna druga kategorija”, rekao je hrvatski rekorder.

S obzirom da kondiciju i mišiće treba održavati, postavlja se pitanje koliko Luka troši novca na prehranu?

“Pa nije baš da jedem jedno prase dnevno, pojedem tek jednu kokoš. Znači kilogram mesa, pa obrok ribe također, proteini su naravno na meniju, riže oko 300 grama. To je i više nego dovoljno”, reći će.

Bio je europski prvak, svjetski vice-prvak, koja mu je daljnja motivacija?

“Kada bih se više posvetio powerliftingu, sigurno bih pomaknuo letvicu, dizao i više kilograma. Jer to treniram nekih 20 minuta, ostalo ide na bodybuilding. Medalje sam osvojio, ali iskreno nema mi smisla ići na neko natjecanje ako u tom trenutku ne osjećam da ne mogu srušiti nekog tko podiže možda 320 kilograma, te osvajati peta mjesta. Moj cilj je biti svakodnevno u treningu i maksimalno održavati formu”, objasnio je Hrvat.

Može li se živjeti od ovog sporta?

“Pa i ne baš u smislu osvajanja pehara. Ali primjerice ja živim od svojih učenika, odnosno imam 10-ak ljudi koje treniram i to je već pristojan iznos. Imam još dosta upita i to je na neki način moja perspektiva. Ulažem u sebe, ali mi se to vratilo na neke druge načine. Samo bavljenje i osvajanje medalja ne može biti profitabilno.”, rekao je hrvatski bodybuilder.

Na pitanje o zloupotrebi svojih mišića, samo se nasmijao:

“Ako se trebaš obraniti, sigurno ćeš koristiti svoju snagu, ali nisam imao takvih situacija. Pa čak i mene najviše napadaju i to zbog mog psa dobermana, koji je dobar kao “kruh”. Čak mi viču da ga maknem, jer da će ga ubiti.”

Ima li kakvog uzora?

“Pa to je sigurno Simon Panda. Moj cilj je biti 365 dana u formi, baš kao on!”

Luka je po zanimanju magistar diplomacije i međunarodnih odnosa…

“Ma nema tu kruha, osim ako nemaš nekakvu vezu. A i onda se prvo moraš grčiti za 3000 kuna.”

Ali mogao bi jednom imati potencijal, kao hrvatski predstavnik u nekakvom konzulatu, pa i Arnold Schwarzenegger je svoju političku karijeru izgradio na mišićima…

“Bilo bi lijepo, ali on je jednako uspješan u politici i na filmu. Terminator je ipak terminator”, našalio se na kraju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...