Zagreb otpisao dugove Mamiću, Zagorcu, Drpiću…, Dukić: “Ne bojimo se tužbi, mi ne pomažemo bogatašima”

Nakon što je Jutarnji list objavio da se, zbog odluke koju je na prijedlog gradonačelnika Milana Bandića u rujnu jednoglasno donijela zagrebačka Gradska skupština, uz blokirane građane koji žive na rubu egzistencije sprema otpis duga do 10 tisuća kuna i brojnim tajkunima, bivšim sportašima, kontroverznim poduzetnicima, koji raspolažu tolikom imovinom da bi se teško mogli podvesti u kategoriju socijale, oglasio se i prvi čovjek Grada tvrdeći da se će staviti veto da se tim ljudima, pod cijenu tužbe, dug ne otpiše.

Na popisu osoba kojima su oprošteni dugovi su, prema pisanju Jutarnjeg lista, bivši general Vladimir Zagorec, poduzetnik Zoran Burić, suprug ministrice vanjskih i europskih poslova, sportaši Niko Pulić, Dino Drpić, Zoran Mamić i Zvone Boban, trgovac oružjem Zvonko Zubak i vlasnik Europatradea Marijan Šarić.

A oni su se, podsjetimo, u toj kategoriji našli jer odluka Gradske skupštine nije propisala nikakav kriterij prema kojem bi se nekom dug mogao otpisati. Razloge za to Bandić je obrazložio činjenicom da njih nema ni u zakonu temeljem kojeg je država otpisala 1,4 milijarde kuna za oko 150 tisuća ljudi, ali i dodao kako bi – da je kojim slučajem Zagreb propisao kriterije – bio izložen nizu tužbi, što će se, ustvrdio je, sigurno dogoditi Zadru, koji ih je uveo. A isto je učinio i Split.

Kako Bandić namjerava staviti veto na odluku i onemogućiti da tajkuni, poduzetnici i sportaši čiji su računi blokirani ne uđu u kategoriju onih kojima će se dug oprostiti, nije objasnio.

Naime, za razliku od splitske i zadarske odluke, koja od građana traži da podnesu zahtjev i dostave potrebnu dokumentaciju kako bi se utvrdilo ispunjavaju li uvjete, zagrebačka kaže da Grad dug otpisuje ‘samostalno bez potrebe podnošenja zahtjeva od strane dužnika’.

Jedan od načina da se stavi ‘veto’ je izmjena same odluke, odnosno uvođenje kriterija, od čega Bandić zazire jer smatra da je to suprotno zakonu.

Branko Dukić, gradonačelnik Zadra, drži kako nema ničeg spornog u tome da je grad kojem je na čelu donio odluku kojem se dug otpisuje temeljem zahtjeva dužnika uz ispunjenje socijalnog ili imovinskog kriterija.

‘Ne bih komentirao zagrebački slučaj i Bandićeve prozivke. Naša odluka utemeljena je u zakonu i ne pribojavamo se tužbi. Smisao zakona bio je da se pomogne socijalnim slučajevima, a ne onima koji raspolažu brojnim nekretninama i pokretninama’, kazao je Dukić za tportal.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...