Započeo je jesenji ciklus edukativno – kreativnih radionica iz projekta “Reciklirajmo zajedno”

Partnerski projekt komunalnog poduzeća Čistoća d.o.o. i udruge “ Eko Zadar“ Reciklirajmo zajedno započeo je svoj jesenji ciklus u Pomorskoj školi . Započeli smo s edukativno-kreativnim radionicama o potrebi selektivnog odvajanja otpada već na kućnom pragu.

Kako su radionice krenule s maturantima za koje je procijenjeno da najviše „proizvode“ elektronskog i elektroničkog otpada razgovarali smo o tome što je EE otpad,  kako ga spriječiti, te gdje ga odložiti, ali i o štetnosti utjecaja plastike u svakodnevnom životu. Po završetku radionice učenicima je u školskoj knjižnici ostavljen primjerak stripa koji ukratko informira o naučenom na radionici.

Radionice su nastavljene, ovaj put u Domu za stare i nemoćne na Sfingi i to  u suradnji s udrugom Pozitiva senior. Edukativno – kreativna radionica zabavila je naše najstarije sugrađane i podučila ih o potrebi recikliranja i oporabi plastike, u prvom redu plastičnih vrećica.

Prve plastične vrećice na naše područje stigle su 50-ih godina prošloga stoljeća i u njima je bilo zapakirano mlijeko Mljekare Zadar čega su se štićenice Doma rado prisjetile te nabrojale još niz drugih, pomalo zaboravljenih proizvoda iz tog doba. Spomenute vrećice i dan danas se pronalaze na akcijama čišćenja zadarske okolice i još uvijek su prepoznatljive, vidi se slika i logo  Mljekare.

Trenutno u fundusu Udruge imamo plastičnih vrećica iz prošlog stoljeća već zaboravljenih  tvrtki kao što je : Mljekara, Zadranka, Tekstil, Sojara, Peko…. Nakon 30,40,50 godina te vrećice i dan danas izgledaju kao nove i posve su upotrebljive. Plastične vrećice koristimo svakodnevno ne razmišljajući koliko smo ih tijekom života donijeli kući,ili gdje i kako one završavaju u okolišu i koliko će im vremena trebati da se razgrade. Svakodnevnim propustima i nemarom prilikom korištenja novih plastičnih vrećica dugoročno ostavljamo „naš“ plastični otisak u okolišu.

Da se s plastičnim vrećicama i drugim plastičnim otpadom možemo poigrati i oporabiti  ga naučili smo na radionici sa štićenicama Doma gdje smo  izrezivali motive s reklamnih vrećica i zapeglavali ih na platnene vrećice. Štićenicama su vesele platnene vrećice ostale u trajnom  vlasništvu

Radionice su provele Atana Grbić Martinović i Linda Šušteršić. Sljedeća radionica iz ovog ciklusa predviđena je za studeni i bit će provedena u Domu Sv. Frane.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...