Zatvaraju se svjetske party destinacije; Sva droga, alkohol i seks sele na Zrće?

Vrijeme u kojem masovni turizam puni državne proračune moglo bi biti pri kraju. To se osobito tiče naše najmasovnije otočne destinacije koja već godinama privlači ‘krive’ ljude, kako smatra dosta njihovih stanovnika.

Pijani goli Europljani, poglavito Britanci, tako već godinama stanovnicima Novalje stvaraju probleme, bez obzira na to što upravo zahvaljujući njima ona već godinama slovi kao najbogatiji grad u Hrvatskoj u kojem ne postoji kućanstvo koje nije poslovno vezano uz industriju zabave po kojoj je domaća varijanta Ibize poznata.

No, nakon ovih novih trendova koji su se počeli širiti po sličnim svjetskim party oazama, svi oni kojima Zrće i njegovi gosti toliko smetaju mogli bi se vrlo lako predomisliti. Filipinska inačica Zrća bila je, naime, zatvorena proteklih pola godine. Otok Boracay inače je jedan od najvažnijih filipinskih turističkih odredišta, a godinama je slovio kao otok seksa, opijanja i zabave, piše portal 100posto.

Vrijeme je za promjene

Sve je to završilo kad je njihov kontroverzni predsjednik, čovjek koji je otvoreno pozivao na ubijanje narkomana zbog čega su zatvori preplavljeni prestravljenim ovisnicima kojima je i život iza rešetaka draži od metka, odlučio da je dosta. Njegovoj državi treba održiviji turizam. Otok je prenapučen, njegove bajkovite pješčane obale pune su komercijalnih sadržaja, a sa smećem se ne može na kraj. Zvuči poznato?

Nakon šest mjeseci Duterte je ponovno dao zeleno svjetlo za otvaranje otoka uz par sitnih korektivnih zahvata, naravno. Zabranio je sve ono što je Boracay činilo toliko privlačnim u očima partijanera. Nema više pušenja, nema opijanja, nema orgija niti plesa na otvorenom. Sva zabava gasi se prije ponoći, zabranjeni su vodeni sportovi, a i plaže su raskrčene od komercijalnih sadržaja kao što su to, recimo, barovi, te su trajno zatvorene i sve kockarnice na otoku.

Boracay je godišnje privlačio i više od 2 milijuna gostiju, zbog čega je trpio okoliš. Stanje se u ovih nekoliko mjeseci izolacije toliko popravilo da je čak i lokalno stanovništvo, koje je gotovo u svojoj cijelosti zaposleno u turističkoj industriji, pristalo na ove restrikcije. Hotelijeri su sankcije također prihvatili šutke.

Pitanje je samo koliko je ta rezigniranost pitanje zdravog razuma i ekološke osviještenosti, a koliko straha pred odmazdom diktatora koji maltene ulicama šeće naoružan i golim rukama lovi kriminalce i sve one koji mu tako izgledaju.

Svjetski trend?

Samo usput, Filipini su među siromašnijim državama na svijetu, a ovo će, s financijske strane, zasigurno biti gadan udarac za sve one koji direktno ili indirektno ovise o stranim gostima s dobrom platežnom moći koji su godinama hrlili na otok po razularenu zabavu.

A ništa bolje vijesti za takav tip turista nema ni Tajland. Ondje se, naime, nalazi ona glasovita plaža na kojoj je snimljen danas već kultni DiCapriov Žal. Taj se otok također zatvara za masovni turizam. Ostaje samo vidjeti hoće li sad svi ti polugoli pijani putnici svoj teško zarađeni novac dolaziti trošiti na Zrće. Domaćini ih već zasigurno čekaju otvorenih ruku.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...