Akcijom pošumljavanja kod Turnja zasađeno 1011 mladica pinije

Zajedničkim snagama, oko 80 volontera i volonterki s područja Zadarske županije zasadilo je 1011 mladica pinije na području iznad mjesta Turanj koje je u kolovozu 2017. godine stradalo u požaru. Akcija je bila završni dio kampanje „Svim´ na Zemlji, daruj drvce!“ koja je pokrenuta u blagdansko vrijeme pred Božić 2017. godine od strane udruga Zelena akcija, Eko Zrmanja i Eko-Zadar, a kojom je u manje od mjesec dana sakupljeno oko 9.650,00 kn donacija od preko 200 građana i građanki.

Kako to navode iz Zelene akcije, „Ovom anti-konzumerističkom kampanjom se pokušalo osvijestiti da veća proizvodnja i potrošnja zahtijevaju veće iskorištavanje obnovljivih, kao i neobnovljivih prirodnih resursa. Drvce se uzelo kao simbol Zemljinog resursa s kojim se neodgovorno postupa za vrijeme Božića, dok istovremeno kontinuirano gubimo šumske ekosustave u požarima, koji postaju sve češći zbog ekstremnijih i duljih suša uzrokovanih klimatskim promjenama“.

Veća otpornost na ekstremne vremenske prilike, bio je jedan od razloga zašto su stručnjaci Hrvatskih šuma odabrali piniju koja se inače na području Hrvatske pojavljuje kao autohtona vrsta, a čija se sastojina koristi i kao izvor sjemenskog materijala. “Mjesto pošumljavanja inače pripada fitocenozi hrasta crnike i crnog jasena odnosno euromediteranskoj zoni u kojoj uspijeva pinija pa se nadamo da će rast i napredak zasađenih mladica moći pratiti i generacije nakon nas“, navode iz Eko-Zadra i Eko Zrmanje kojima ovo nije prvo iskustvo u akcijama pošumljavanja.

Udruge zahvaljuju svima koji su im pomogli u realizaciji ove akcije: Šumariji Biograd, Agenciji za ruralni razvoj Zadarske županije AGRRA, Općini Sveti Filip i Jakov, Daloro – Tvornici kruha Zadar i Liburniji d.o.o. Uz njihovu podršku te trud i dobru volju 80-ak volontera i volonterki, svijet je postao bogatiji za 1011 posađenih stabala.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...