Art&Wine event: U Barbara baru otvorena izložba Ranka Ajdinovića uz predstavljanje vina “Fiolić”

Nedavno preuređen Barbara bar, u sklopu hotela Falkensteiner Club Funimation Borik, proteklog vikenda priredio je domaćim i stranim gostima odličnu zabavu uz Art & Wine event. Umjetnost, glazba i vino pokazali su se kao odličan recept za zanimljivu večer koju je priredio i osmislio Robert Marković, voditelj marketinga navedenog hotela

Večer je započela otvorenjem izložbe slika renomiranoga hrvatskog umjetnika Ranka Ajdinovića, uz jazz, blues i soul izvedbe pjevačice Danijele Prpić. Također, uz promotivne cijene posjetitelji su mogli nazdraviti vinom Maraština vinarije Fiolić, autohtone sorte zadarskoga područja.

Podsjetimo, u subotu, 17. studenoga priredit će se prezentacija whiskeya uz zanimljive priče o najpoznatijem škotskom piću dok će 24. studenoga biti predstavljen prvi hrvatski premium gin Curzola 1298.

Multimedijalni uspješni umjetnik gostuje u Zadru

Ranko Ajdinović rođen je 14.2.1983. godine u Karlovcu. Zainteresiranost prema likovnoj umjetnosti i kreativnom stvaralaštvu prepoznaje još u ranom djetinjstvu. Ozbiljniju umjetničku karijeru započinje 2008. godine koju unazad nekoliko godina dovodi na profesionalni nivo. Ranko je multimedijalni umjetnik, i bavi se stvaranjem slika, instalacija i skulptura. Uglavnom stvara u svom ateljeu u Karlovcu. Iza sebe ima deset samostalnih i dvadesetak skupnih izložbi.

Neki od njegovih radova nalaze se kod poznatih kolekcionara u Hrvatskoj te širom svijeta, kao što je Zbirka Krajačić, De De Bridgewater ( dvostruka osvajačica Grammy-a ) u Los Angelesu, te u mnogim privatnim kolekcijama u Parizu, Londonu, Amsterdamu, Veroni, Kreti, Kaliforniji, Washingtonu, New Yorku i Havajima.  Apsolvent je na studiju slikarstva u Ljubljani.

– Posljednjih desetak godina Ranko Ajdinović svojom se prisutnošću polako nametnuo kao jedno od najznačajnijih imena karlovačke likovne scene, a njegovi radovi zapaženi su na zajedničkim izložbama s kolegama sa street art scene upravo zbog odudaranja od dominantne estetike. Prvi radovi s kojima je privukao širu pažnju bili su podosta različiti od njegove trenutne faze: u čestim kolaboracijama s karlovačkim udrugama sudjelovao je u uličnim eksproprijacijama javnih prostora u kulturne svrhe. Bez obzira radilo li se o društveno – aktivističkom partnerskom projektu u javnom prostoru ili intimnim radovima nastalim u ateljeu Ranko je uvijek odašiljao pozitivne i tople poruke. Tu svoju pozitivnu crtu pretočio je i u nove radove, opisuje rad umjetnika Ranka Ajdinovića predsjednik Udruge Ka- Matrix, Denis Mikšić iz Karlovca te dodaje kako je Ranko nastavio s usavršavanjem tako što se okrenuo većim formatima kombinirajući akril na platnu, no kako i dalje spremno sudjeluje u zajedničkim umjetničkim projektima koji vješto poigravaju po ivici između formalne, galerijske i ulične umjetnosti i građanskog aktivizma koji umjetnički izričaj koristi kao sredstvo za promjene u društvu.

– Trenutni opus obilježen je apstrakcijama koje istovremeno vraćaju promatrača u neke uobičajene, prirodne pejzaže koji bude nostalgiju da bi čas kasnije vinule maštu u nadrealne interdimenzijske krajolike s onu stranu stvarnosti. Prateći autorovo umjetničko djelovanje može se zaključiti da se radi o plodu istraživanja vlastitog unutarnjeg u refleksiji s vanjskim svijetom koji ga okružuje. Na radovima nastalim spontanim prepuštanjem bez prethodnog razmišljanja što će nastati blago se naziru fantastični prostori realizirani kroz spontanu ekspresivnu apstrakciju. Zanimljivo je pratiti Rankov razvoj i prelaze iz stilova te poigravanje s materijalima. Bilo da radi akrilom, ugljenom, uljnim pastelom, kolažom, bilo da koristi pijesak ili pak koristi industrijske materijale Ranko svojem radu utiskuje dubok, meditativan i nadrealan osjećaj, na tankoj granici sna i jave, spokoja i beskraja, ističe Denis Mikšić.

– Veseli me da sam na poziv Roberta Markovića, voditelja marketinga, došao u Zadar da prezentiram svoj rad u Clubu Funimation Borik, Hotel Falkensteiner. Izložio sam devet velikih slika na platnu u tehnici akril kombinirani ( uljni pastel, sprej i pijesak ). Inače često dolazim u Zadar, najradije na ljetovanje. Veliko mi je zadovoljstvo da u Zadru prvi puta izlažem. Profesionalno i privatno rado ću se vračati Zadru. Ideja Roberta Markovića je fantastična, da se u jednoj lijepoj večeri poput ove prezentira slikarstvo, vinarstvo uz jazz glazbu. Sve navedeno je umjetnost tako da je to savršeni spoj, kazao nam je Ranko Ajdinović.

Svi zainteresirani izložbu mogu pogledati do 1. prosinca 2018. u vremenu od 8 do 23 sata a za detaljnije se upoznati sa radom ovog talentiranog umjetnika mogu preko kontakta www.ranko-ajdinovic.com.

Večer su upotpunili zvuci jazza, bluesa i soula u izvedbi pjevačice Danijele Prpić uz pratnju klavijaturiste koji nastupa pod umjetničkim imenom A.J. Duo.

Prepoznatljiva i hvaljena vina i likeri Fiolić iz Zadra

Uspješan dvojac braća Dario i Mario stoje iza prepoznatljivih vina i likera Fiolić iz Zadra. Braća su treća generacija u obitelji Fiolić koji nastavljaju tradiciju bavljenja vinarstvom. Sve je krenulo iz hobija kroz sedam uspješnih godina da bi zadnje tri godine sve se intenziviralo i kroz komercijalnu proizvodnju.

– Vinogradi su nam u zakupu na području zadarskog zaleđa, uključujući i jedan dio na području Šibenika. Sorte koje uzgajamo su merlot, cabarnet sauvignon, grenache, syrah, plavina, malvazija i maraština sa područja Vukšića kraj Šibenika. Odlasci na vinska natjecanja su počela također kao dio ugodne zabave i druženja sa prijateljima da bi prerasla u osvajanje velikih priznanja, rekao nam je Mario Fiolić.

Vrlo ugodno iznenađenje i veliki vjetar u leđa za obitelj Fiolić bilo je osvajanje šest zlatnih medalja te jedno srebro na 26. Međunarodnom skupu vinara i vinogradara Sabatina 2016. održanog u Neumu uz osvajanje nagrada i na ostalim natjecanjima u Hrvatskoj.

– Posebno smo ponosni na našu Malvaziju Fiolić koja iz godine u godinu na natjecanjima opravdava kvalitetu kroz brojne osvojene nagrade. Naša Malvazija okitila se i titulom – Šampionom u kategoriji bijelih vina na natjecanju Vinfest Benkovac 2016, sa radošću nam govori Fiolić te dodaje da uz vina jako ih veseli da izrazito dobro je prihvaćen na tržištu njihov ,,Liker od maraške – Višnje”.

– Gdje god da se pojavimo sa našim likerom dobijemo zlatnu medalju što nas veoma obraduje ali znači i da smo na ispravnom putu u proizvodnji vrhunskog proizvoda. Liker je 100 % prirodan, isključivo proizveden od višnje maraške sa ovog područja. Ima 80% alkohola ali je čista esencija. Također naša autohtona bijela sorta maraština sa zadarskog područja osvojila je također šampionsku titulu na Vinfestu 2018., uz ostala priznanja, naglašava Fiolić.

Uz izložene slike i odličnu glazbu, Fiolić je gostima prilikom degustacije rado odgovarao na pitanja o svojim vinima

– Art & Wine event je događaj koji svakako treba postati konstanta u Zadru, svakako pohvaljujem trud organizatora. Uz vrhunske slike i glazbu, vino daje posebnu čaroliju, opušta i večer čini još zanimljivijom i mističnijom, zaključuje Mario Fiolić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...