Basist Crvene jabuke najavljuje koncert: “Vir je mjesto mojega odrastanja i mladosti”

Gotovo točno prije dvije godine legendarna „Crvena jabuka“ prvi je put svirala na otoku Viru. Bio je Božić, padao je snijeg (doduše nanesen udarima iz topova), a adventski prostor Trga svetog Jure nikad ranije nije bio tako ukrašen. Na samoj pozornici uz povremene snježne udare, izbijao je plamen na rubovima osvjetljavajući prizor svirke legendarne grupe i razdraganih fanova. I još nešto…

– Nakon toga odradili smo još oko 250 koncerata, ali virski sam zapamtio. Zbog stalne promjene temperature na bini uzrokovane povremenim plamenovima, koji zbog osjetljivosti instrumenata utječu na svirku, kolega gitarist i ja morali smo neprekidno uštimavati gitare za hladno i toplo. Namučio sam se kao nikad u životu – priča nam uz osmijeh basista „Crvene jabuke“ Krešimir Kaštelan. I još nešto…

– Ma, nije to ništa loše. Kada se toga sjetim, uvijek se nasmijem. Ipak je u pitanju moj Vir – dodaje čovjek koji je proveo djetinjstvo i mladost na otoku, a sada se u obiteljskoj kući Kaštelana i njegove supruge, odnosno njezinih roditelja koji su je u naselju Luka sagradili krajem 1970-ih, tijekom ljeta igraju i kupaju njegova djeca. 48-godišnji član „Crvene jabuke“ Kaštelan emotivno i uspomenama otoku se zapravo uvijek vraća, pa iako zbog svirki i obaveza ne stigne svako ljeto doći do svoje virske Luke – mjesta odrastanja, slobode te neprekidnih i uzbudljivih ljetnih igri, sjećanja uvijek progovaraju.

– Vir poznajem od djetinjstva. Roditelji moje supruge kuću su izgradili negdje krajem 1970-ih i bila je to jedna od prvih kuća uopće u naselju Luka. Ja sam tu počeo dolaziti polovicom 1980-ih u svoje srednjoškolsko vrijeme, a sa svojom suprugom sam zajedno još od osnovne škole. Od drugog srednje smo i službeno zajedno, više od 30 godina – kaže Kaštelan otkrivajući svoju dugogodišnju i neraskidivu vezu kako s otokom, tako i sa suprugom.

– Zadnjih nekoliko godina nisam često na Viru, jer uglavnom sviramo cijelo ljeto. No uvijek se sjetim djetinjstva, a najviše razdoblja kada na otoku nije bilo struje. Kad smo bili klinci to nam je bilo lijepo, jer je bilo poput avanture. Nije bilo televizije, rasvjete, mobitela, bio je potpuni mir i tišina. Sada moji i drugi klinci imaju neke svoje doživljaje – govori basist „Crvene jabuke“ koja će u subotu na otvorenju manifestacije „Advent na Viru“ svirati drugi put na otoku. Osim po plamenovima uz binu, Kaštelan dobro pamti i druge detalje tog koncerta, pa se raduje povratku.

– Sjećam se snijega, stolova ispred bine, publike i atmosfere. Sve je bilo lijepo. Priznajem kako smo se svi pozitivno iznenadili, tako da me veseli novi koncert, pogotovo jer ovo ljeto nisam bio na Viru – nestrpljiv je Kaštelan. Koncert „Crvene jabuke“ na Trgu svetog Jure počinje oko 18:30 u sklopu svečanosti otvorenja „Adventa na Viru“.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...