priopćenje

Botić: “U Zadru se 28 godina provodi vlast mimo volje građana koji su taoci vlastitog uvjerenja da ništa ne mogu promijeniti”

Arhiva AZD/Ilustracija
Tamni način

“Povodom izbora za mjesne odbore u nedjelju, 9. prosinca 2018. kao dugogodišnja vijećnica podsjećam na neka komunalna pitanja koje sam u ime građana postavljala i nažalost ih opet moram ponavljati, pa nudim rješenje koje mi se jednostavno nametnulo: udruživanje svih onih dobre volje, kako bi zajedno pridonijeli rješenjima prihvatljivim svim građanima, a ne samo onima koji zarađuju na komunalnoj stihiji i bijegu građana od ovakve vlasti i nemoći da se život u Zadru popravi za sve, a ne samo one koji su u vladajućoj partiji.

Građanke i građane u Zadru, vlast svojim neradom već predugi niz godina uvjerava da nisu oni ti koji odlučuju o Zadru.

Da se u Zadru ne pita čak ni one na Narodnom trgu ili po mjesnim odborima nažalost – i to svi znamo.

Zadar se kroji i živi prema interesima javnosti skrivene i zaštićene male interesne grupacije koju ne dodiruje to što smo kao građani izloženi stihiji: ljeti turističkoj, u drugim mjesecima onoj loše organizacije i koja preko vladajuće partije već godinama uništava kvalitetu života Zadra.

U Zadru se tako može bez ikakvog dogovora sa građanima, trebaju li recimo radovi u dužini niti 500 metara izvoditi se baš 7 mjeseci, mjesecima zatvarati glavne prometnice. Poslije ih otvoriti u malo gorem stanju nego što su bile prije „obnove“, na principu „izvana gladac iznutra jadac“. Neću reći „drži vodu dok majstori ne odu“ jer većina novoobnovljenih prometnica drži vodu i pretvara se u potoke kod malo jače kiše. Prije „obnove“ nisu.

Tako u Zadru Hrvatske ceste bez da ikoga moraju pitati kako, što i kada godinama drže tempo našeg života. U Zadru se tako može dogoditi da nitko ne zna zašto i kada će recimo Hrvatske ceste ili tako neko popilati drvored, stabla u park šumi Musapstanu, skinuti stogodišnja stabla i zasaditi u beton neku kržljavinu od koje ti srce puca kad vidiš kako se muči i na kraju vene uz ogoljenu cestu.

Te nazvati ćemo ih Hrvatske ceste koje izgleda vladaju Zadrom, međutim već tri-četiri izborna ciklusa ne žele na glavnom priključku Bilog Briga sa zadarskom zaobilaznicom riješiti elementarnu sigurnost, nesnosne gužve i pitanje kako se uključiti na zaobilaznicu na uzbrdici na kojoj čeka 20-30 automobila, a nema ni semafora, ni signalizacije ni dovoljno mjesta. Osobno su me u onoj zgradi na Narodnom trgu uvjeravali da će se to riješiti uskoro. Nisu još. I neće jer to ne zanima Hrvatske ceste.

Građani ionako nisu faktor koji odlučuje što će se, gdje, kako i po kojoj cijeni raditi u Zadru.

Pa tako Hrvatske ceste ruše rotor kod bolnice, koji je povećao sigurnost i smanjio gužve. Staviti će raskrižje sa semaforima. Primjer gužvi na semaforu na Meladi nije im  bio valjda dovoljan; treba vratiti gužvu kod bolnice. Tamo je bitno da nastaju čekanja kad građani koje se u Zadru ništa ne pita moraju po medicinsku pomoć.

A kod azila za napuštene životinje na Žmirićima, gdje pomoć životinjama uz minimalno uključivanje vlasti godinama pruža grupica požrtvovanih volonterki i volontera Hrvatske ceste ili netko, da nikom od formalno vladajućih to uopće ne smeta, radi interesa gradskog mogula i njegove planirane izgradnje stanova, ne žele staviti rotor koji bi riješio kilometarske ljetne gužve.

Ne, jer tamo je član interesne grupacije prije nego je otišao u Ministarstvo nadređeno Hrvatskim cestama nacrtao semafore i semafori stoje do danas. To što su svi koji su vladali u zgradi na Narodnom trgu, pa otišli u vladati u Ministarstvo, optuženici za zloupotrebu položaja i zločinačko udruživanje za promjene njihova načina vladanja– nije bitno.

Jer građani Zadra navodno ne žele sudjelovati u takvim odlukama. Navodno ne mogu preko zborova mjesnih odbora donositi odluke o pitanjima koja utječu a njihov svakodnevni život. Već 28 godina u Zadru se provodi vlast mimo volje građana koji su tako postali taoci vlastitog uvjerenja da u svom gradu ne mogu ništa promijeniti.

Svima kojima su ovakva pitanja međutim bitna dok ujutro voze djecu u vrtić ili se po gužvama brinu kako će djeca u školu i iz škole po neosvijetljenim cestama bez nogostupa, kako će oni ili njihovi bližnji doći do bolnice, hoće li Zadar biti sezonska krava muzara sa nebitnim građanima ili pristojno mjesto za rad i život, od 12. 11. 2018. otvoren je poziv u Zadarski blok. Neće trajati samo do 9.12.2018. nego i nadalje dok ne riješimo pitanja važna za opstanak Zadra sa njegovim žiteljima.

I da; nisu nam bitne ideologije, nije nam bitno ni to ako nešto ne iskomuniciramo dovoljno dobro, jer nama je bitan Zadar, bitno nam je kako ćemo svi dobro i kvalitetno živjeti i raditi u ovom gradu koji ima budućnost ako mu je ne potpuno ne uništi interesna grupacija kojoj smo svi predugo pustili raditi što hoće, pa ćemo u hodu komunikaciju popraviti, nesporazume razriješiti, ali ono najvažnije – zajedno riješiti opstanak i bolju budućnost Zadra. To nam je motiv, cilj i jedina svrha zajedničkog rada.”

Za Zadar zajedno, Marjana Botić

Ostavi komentar koristeći Facebook

Tagovi:


 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar