sadrži dva soja virusa A i virus B

Cijepljenje protiv gripe počinje u srijedu, lani umrlo 30 osoba, bolovalo 65 tisuća

Arhiva AZD/Ilustracija
Tamni način

U Hrvatskoj cijepljenje protiv gripe počinje u srijedu, a stručnjaci ističu kako je ono vrlo visokog sigurnosnog profila te da se redovitim cijepljenjem samo povećava efikasnost cjepiva te smanjuje pojava komplikacija koje kod rizičnih skupina mogu biti opasne po život.

“Gripa je teška, akutna virusna bolest koja je praćena brojnim komplikacijama. Za nju ne postoji pravi lijek, jedina razumna zaštita je cijepljenje protiv gripe koje započinje sutra. Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) osigurao je 320.000 doza, što je oko 10 posto doza više nego prošle godine, a ako to bude potrebno postoji mogućnosti i nabavke dodatnih količina cjepiva”, rekao je u utorak na konferenciji za novinare voditelj Nacionalnog referentnog centa za gripu Vladimir Draženović.

Naglasio je kako se cijepljenje preporučuje trudnicama, kod kojih su komplikacija bolesti češće, zdravstvenim djelatnicima, koji su šest puta više izloženi infekciji i kako bi bili primjer zajednici, te starijima od 65 godina i svim kroničnim pacijentima, uključujući i djecu, koji boluju od dijabetesa, astme, srčano-žilnih bolesti, plućnih bolesti, bolesti metabolizma i slično.

Građanima je i ove godine besplatno dostupno trovalentno cjepivo, koje sadrži dva soja virusa A i virus B, a cijepiti se mogu kod svojih obiteljskih liječnika ili u zavodima za javno zdravstvo.

S obzirom da ove godine ističe trogodišnji ugovor s proizvođačem cjepiva o kupnji trovalentnog cjepiva, Draženović se nada da će HZJZ iduće godine nabaviti četverovalentno cjepivo, koje prevladava u Europskoj uniji, a sadrži četiri soja virusa (dva A i sva B). Ono je u Hrvatskoj trenutno dostupno je u ljekarnama i može se kupiti za 100-njak kuna.

“Na temelju procjena EU, smatra se da se u Hrvatskoj u sezoni influence izgubi milijun radnih dana te da gripa stoji preko 100 milijuna eura. Procjena Europske komisije je da je broj smrtnih ishoda zbog gripe u svakoj zemlji EU u godini jednak broju žrtava u prometnim nesrećama, što za Hrvatskoj 300-njak smrti u tri-četiri mjeseca epidemije”, kazao je Draženović.

U Hrvatsko je lani službeno prijavljeno 65 tisuća oboljelih 30 umrlih, no te su brojke višestruko veće, kažu stručnjaci.

Ostavi komentar koristeći Facebook

Tagovi:


 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar