Dalićeva tri velika problema koja će teško riješiti: “Vrsaljkom ne može igrati svaka tri dana…”

Neponovljiva 2018. godina, kada je u pitanju hrvatska nogometna reprezentacija, završena je porazom od Engleske 2:1 i ispadanjem u niži razred Lige nacija. No taj poraz brzo će se zaboraviti. Ono što će se zauvijek pamtiti, kada je 2018. godina u pitanju, svakako je finale Svjetskog prvenstva u Rusiji te individualna priznanja Luki Modriću za najboljeg igrača Europe i svijeta. No nije bilo baš sve savršeno…

Hrvatski izbornik Zlatko Dalić zadovoljno je otišao na zasluženi odmor. Sljedeća službena utakmica hrvatske nogometne reprezentacije na rasporedu je tek u ožujku, kada počinju kvalifikacije za Euro 2020., a svakako je dobra vijest to da će naša nacionalna selekcija i dalje imati status nositelja.

‘Imamo sjajne temelje u mladim igračima i navijačima. No rezultat je takav kakav jest, ispali smo iz Lige nacija…’, kazao je Dalić nakon ispadanja iz novog natjecanja koje su osmislili čelnici Uefe.

No koliko god je Dalić uvjeren ‘kako ima sjajne temelje u mladim igračima’, isto tako je činjenica da do ožujka mora pokušati riješiti tri velika problema. Jer inače bi mogao doći i sam u veliki problem.

GOLOVI IZ PREKIDA I IGNORIRANJE SPORTSKOG PSIHOLOGA

I sam Dalić je nakon utakmice protiv Engleske, u kojem nas je poraza stajao gol iz prekida, priznao:

‘Primili smo 12 golova iz prekida u mojoj eri. Protivnici su nam zabili devet golova iz prekida te tri iz jedanaesterca. To moramo mijenjati.’, prenosi Tportal.

No pitanje je kako to promijeniti? Za to ne postoji čarobna formula i to je stari problem nogometaša s ovih prostora koji ima veze s mentalitetom. Iako neke vodeće nacionalne selekcije godinama koriste sportskog psihologa, koji je upravo zadužen za vizualizaciju situacija što se mogu dogoditi na travnjaku s naglaskom na prekide i provokacije, u HNS-u zasad ne obraćaju previše pozornosti na tu funkciju. Ionako nikada nisu ozbiljno razmišljali o angažiranju sportskog psihologa, a dramatične utakmice sa SP-a, u kojima su Dalićevi igrači tri puta slavili nakon produžetka, svakako im idu u prilog. Očito je kako Dalić osim trenerskog dara ima dar sjajnog motivatora ili, bolje rečeno, psihologa. Ipak je učio od najvećeg – Ćire Blaževića.

PROBLEM S BEKOVIMA

Već godinama je veliki problem reprezentacije pozicija lijevog beka, i to nije ništa novo. Velik broj igrača okušao se nakon odlaska nedodirljivog Roberta Jarnija na toj poziciji, od Pranjića pa do Strinića i Pivarića, ali nitko od njih nije uspio ostaviti dojam nedodirljivog.

‘Da, imamo taj problem s bekovima, pogotovo s Vrsaljkom, koji ne može igrati svaka tri dana. To do ožujka moramo promijeniti’, iskren je bio hrvatski izbornik.

Ima li u Hrvatskoj uopće lijevog beka koji bi za godinu, dvije mogao igrati na visokoj razini? Mladi igrači kao što su 20-godišnji Borna Sosa (Stuttgart) ili Petar Mamić (Rijeka), U-21 reprezentativci koji su nakon dugo vremena izborili završnicu Eura, svakako su jako zanimljivi. Tu je svakako i Borna Barišić (Glasgow Rangers), koji je već dobio priliku…

No pitanje je može li si Dalić dozvoliti novi eksperiment ili se ipak nada da će 31-godišnji Ivan Strinić, nakon problema sa srcem, dohvatiti staru formu. Kao pričuvna opcija tu je svakako nešto mlađi Josip Pivarić, kojeg mnogi kritiziraju uz riječi ‘kako nije top klasa’.

Desni bek je posebna priča. Od odlaska u mirovinu Darija Srne tu je poziciju pokrio Šime Vrsaljko te je na SP-u bio jedan od naših boljih igrača. No česte ozljede Vrsaljka pokazale su kako nemamo pravu zamjenu, tj. alternativu za njega. To bi trebao biti Tin Jedvaj, ali usprkos bljesku protiv Španjolske (dva gola!), gdje je zbog navedenih problema počeo na lijevom beku, još uvijek se čini da on nije taj. Možda je to 23-godišnji Karlo Bartolec, koji je već bio na popisu, ali kako igra u Danskoj, očito je predaleko od očiju izbornika.

NASLJEDNICI MODRIĆA I RAKITIĆA

Iako je Dalić hrabro dao priliku na Wembleyju mladim igračima poput Nikole Vlašića i Josipa Brekala, zasad se ne naziru pravi nasljednici 33-godišnjeg Luke Modrića i tri godine mlađeg Ivana Rakitića, koji su najavili da razmišljaju o povlačenju iz nacionalne selekcije. Hoće li to biti nakon Eura 2020., nije poznato, ali činjenica jest kako Mateo Kovačić, Mario Pašalić, Milan Badelj i ostali nemaju te kvalitete.

‘U kvalifikacijama moramo biti maksimalno spremni. Rekli smo da za to treba nova snaga, a Brekalo nam je dao mirnoću, uz nikakav strah i respekt, te je vrhunski odigrao. Vlašić je u najboljoj formi od svih naših veznjaka i sasvim zasluženo je dobio šansu te dobro igra. Nije mu bilo lako startati pred 80 tisuća ljudi. Rekao sam mu da se opusti i da to odradi, a da ja odgovaram za sve greške…’, kazao je Dalić nakon poraza od Engleske.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...