Dalmacija spada u ugroženo područje; Trebaju li nas brinuti potresi koji pogađaju naše krajeve?

U posljednjih 24 sata diljem svijeta zaredali su se potresi, no voditelj seizmološke službe mr.sc. Ivo Allegretti kaže kako oni nisu povezani s dva koja su se dogodila u Hrvatskoj i oko nje.

“Ne, nisu povezani. Da, dogodilo se u Iranu, vrlo jaki potresi su bili, čak magnitude iznad 6 stupnjeva, međutim to s ovim našim potresima baš nema previše veze”, rekao je Allegretti Dnevniku Nove TV.

O prognozama i očekivanjima jačih podrhtavanja tla u našim krajevima Allegretti nije htio špekulirati.

“To bi spadalo u prognozu potresa koja se danas ne daje nigdje. Nema ozbiljnih prognoza potresa. Međutim, mi moramo znati da se potresi događaju i da postoji određena vjerojatnost s kojom se potresi događaju”, naglašava.

Allegretti je još jednom podsjetio na potresom najugroženija područja u Hrvatskoj, a grad Zagreb i njegova okolica spadaju ta područja povišenog rizika od potresa. Nadalje, među područja ugrožena potresima spada i područje Rijeke i primorja, odnosno područje oko Crikvenice i Novog Vinodolskog. U konačnici, čitav jug Hrvatske, odnosno Dalmacija i dalmatinsko zaleđe, a posebice dubrovačko područje spadaju u potresom ugrožena područja.

Na kraju Allegretti poručuje da o potresima uvijek treba brinuti, iako se zapravo ne zna što se može dogoditi kad su potresi u pitanju.

Seizmološka služba godišnje zabilježi oko 10.000 potresa na području Hrvatske i u susjedstvu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...