"nemamo objektivnog i nepristranog suca"

Daruvarčev branitelj, Andrej Korljan: “Sudac mu je presudio prije suđenja, to je nedopustivo”

Matija Lipar/ZARAPIX
Tamni način

Nakon što je Vrhovni sud odbio zahtjev za izuzećem Općinskog suda, sudačke uprave i raspravnog suca Tomislava Šimića, danas je u Zadru počeo dokazni postupak Darku Kovačeviću Daruvarcu. Njegov branitelj Andrej Korljan tražio je to izuzeće zbog “sumnje u nepristrano i objektivno suđenje njegovu branjeniku u atmosferi javnog linča”.

Kako je rekao, želi dokazati da je u ovom kaznenom predmetu dovedena u pitanje zakonitost ovog postupka.

Naime, svi ste bili nazočni kada je na prošloj raspravi, a tada rasprava nije formalno niti započela, jer optužnica nije bila niti pročitana, raspravni sudac javno izjavio kako će u slučaju da bude donijeta osuđujuća presuda, okrivljenik nastaviti boraviti u istražnom zatvoru.

Odluka o istražnom zatvoru je odluka koju se donosi na kraju suđenja, a očito je da je raspravni sudac najavio kakvu odluku namjerava donijeti prije nego je rasprava počela. To je nedopustivo i dovodi u pitanje legalitet ovog kaznenog postupka. Iz tog razloga tražio sam izuzeće raspravnog suca jer je on njemu očito presudio prije suđenja i postavlja se onda pitanje čemu uopće suđenje i što okrivljenik i obrana na tom suđenju mogu očekivati. Međutim, izostala je reakcija onoga tko je suca trebao izuzeti, a to je predsjednica suda. Doveden je u pitanje legalitet kaznenog postupka, a nažalost nemamo objektivnog i nepristranog suca, već imamo suca koji je unaprijed javno najavio kakvu odluku namjerava donijeti“, rekao je po izlasku iz sudnice Andrej Korljan.

 

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar