Daruvarčev branitelj, Andrej Korljan: “Sudac mu je presudio prije suđenja, to je nedopustivo”

Nakon što je Vrhovni sud odbio zahtjev za izuzećem Općinskog suda, sudačke uprave i raspravnog suca Tomislava Šimića, danas je u Zadru počeo dokazni postupak Darku Kovačeviću Daruvarcu. Njegov branitelj Andrej Korljan tražio je to izuzeće zbog “sumnje u nepristrano i objektivno suđenje njegovu branjeniku u atmosferi javnog linča”.

Kako je rekao, želi dokazati da je u ovom kaznenom predmetu dovedena u pitanje zakonitost ovog postupka.

Naime, svi ste bili nazočni kada je na prošloj raspravi, a tada rasprava nije formalno niti započela, jer optužnica nije bila niti pročitana, raspravni sudac javno izjavio kako će u slučaju da bude donijeta osuđujuća presuda, okrivljenik nastaviti boraviti u istražnom zatvoru.

Odluka o istražnom zatvoru je odluka koju se donosi na kraju suđenja, a očito je da je raspravni sudac najavio kakvu odluku namjerava donijeti prije nego je rasprava počela. To je nedopustivo i dovodi u pitanje legalitet ovog kaznenog postupka. Iz tog razloga tražio sam izuzeće raspravnog suca jer je on njemu očito presudio prije suđenja i postavlja se onda pitanje čemu uopće suđenje i što okrivljenik i obrana na tom suđenju mogu očekivati. Međutim, izostala je reakcija onoga tko je suca trebao izuzeti, a to je predsjednica suda. Doveden je u pitanje legalitet kaznenog postupka, a nažalost nemamo objektivnog i nepristranog suca, već imamo suca koji je unaprijed javno najavio kakvu odluku namjerava donijeti“, rekao je po izlasku iz sudnice Andrej Korljan.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...