nužnost hitnog reguliranja područja priziva savjesti

Djelatnica ljekarne djevojci odbila dati kontracepcijske pilule zbog priziva savjesti, zadarski SDP: “Pacijentica se ne smije osjećati osramoćeno zbog nečije slobode mišljenja”

Arhiva AZD/Ilustracija
Tamni način

Djelatnica ljekarne u Zagrebu jednoj je djevojci odbila dati kontracepcijske pilule pozivajući se na priziv savjesti, piše Faktograf.

“Djelatnica ljekarne mi je odbila izdati ginekološki propisane kontracepcijske pilule koje koristim zbog preobilnog menstrualnog krvarenja, a i kao metodu kontracepcije. Pozvala se na priziv savjesti jer ona ‘po svojim uvjerenjima ne podržava korištenje kontraceptivnih pilula kao metodu kontracepcije’. U ljekarni nije radio nitko osim nje, te mi nitko drugi nije mogao izdati te tablete, a djelatnica mi je rekla da dođem ujutro kad nje nema. Kako ona to može odlučiti? Najprije ginekolozi, sada i ljekarnici, pa dokle će to ići?”, komentira djevojka za Faktograf.

Reakciju iz zadarskog SDP-a na slučaj ljekarnice u Zagrebu koja je odbila izdati antibebi pilule jer se to kosi s njezinim uvjerenjima prenosimo u cijelosti:

Slijedom medijskih napisa o nedopustivom slučaju uskrate lijeka pacijentici u jednoj zagrebačkoj ljekarni, SDP ukazuje na nužnost hitnog reguliranja područja priziva savjesti.

Ne odričući nikome njegovo pravo i slobodu na ulaganje priziva savjesti, ističemo kako zbog toga pravo na zdravstvenu zaštitu građanki i građana ne smije biti ugroženo, niti bi se bilo koja pacijentica ili pacijent zbog toga trebali naći u neugodnoj i indiskretnoj situaciji ili se osjećati osramoćenima, kako u zdravstvenoj ustanovi, tako i u ljekarni.

Ne može se i ne smije zbog bilo čijeg priziva savjesti dovesti u pitanje zdravlje, a tako i život građanki i građana ove zemlje.

Činjenica je da je područje priziva savjesti navedeno u relevantnim propisima i aktima pa, ako govorimo u konkretnom slučaju, regulirano je iKodeksom ljekarničke etike i deontologije. No, također je regulirano i to da ustanove moraju osigurati u svakom trenutku mogućnost dauslugu pruži ili lijek izda, osoba koja nije uložila priziv savjesti.

Tražimo od Hrvatske liječničke komore da konačno iznese svoj službeni stav po pitanju priziva savjesti, kao što od nadležnog Ministarstva zdravstva i ministra Kujundžića očekujemo da konačno regulira akte kojim se priziv savjesti ulaže te da izradi registar ljekarnika, liječnika i ostalog zdravstvenoga osoblja koje je uložilo priziv savjesti jer građanke i građani imaju pravo na informaciju i izbor.

Naime, u Hrvatskoj, osim činjenice da je priziv savjesti omogućen, nije reguliran postupak njegova ulaganja, kao što ne postoji ni registar zdravstvenih radnika koji su uložili priziv savjesti.

Ne trebamo posebno ukazivati da se upravo ovako (ne)reguliran institut priziva savjesti najčešće slama na leđima žena u području ostvarivanja prava na prekid trudnoće.

U svjetlu činjenice da je prije mjesec dana vrlo veliki broj građanki odlučio prekinuti šutnju i progovoriti o napadu na svoja prava u području reproduktivnog zdravlja, kao i o tretmanu u bolnicama na odjelima ginekologije, ovo smatramo još jednim napadom na prava žena u Hrvatskoj.

Mila Butić

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar