Dogus grupa otvara hotel Marasku do 2021., ali nije sigurno da će im Hyatt biti partner

Hotel Maraska u Zadru, neslužbeno doznaje Jutarnji list, bit će prva investicija Dogus grupe u Hrvatskoj nakon što tvrtka okonča postupak restrukturiranja započet u Turskoj, no još je neizvjesno hoće li im partner biti najavljivani slavni hotelski brend Hyatt ili će investitori na kraju ipak morati potražiti alternativu.

Zaokružiti projekt

Ovaj je hotelski operater, naime, u projekt hotela Maraska u Zadru, između ostaloga, odlučio ući zbog činjenice da ga je turski investitor planirao “zaokružiti” i kupnjom marine, no kako natječajni postupak za preuzimanje marine, koji traje već četiri godine, nikako da se primakne kraju, izgledno je da će Dogus grupa Hyatt morati izvijestiti o promjeni planova.

– U Dogusu više malotko vjeruje da će za prodaju marine biti odabrana turska ponuda iako je bila najizdašnija, no čak i ako ne bude marine, tvrtka će nakon okončanja restrukturiranja ići u gradnju hotela. Izgledno je da će se cijeli projekt morati nešto mijenjati, a određeni će dijelovi iz njega ispasti, pa sada treba vidjeti hoće li Hyatt pristati na drugu verziju koncepta – neslužbena su promišljanja iz kruga ljudi bliskih investitorima koji i dalje vjeruju da će hotelskog operatera uspjeti zadržati i uz nešto izmijenjeni projekt.

Sve dozvole za početak radova na Maraski su pripremljene, no u grupaciji su složni da značajnijih investicija nema dok se ne dovrši restrukturiranje tvrtke u Turskoj. Tamo Dogus grupa pregovara s bankama o uvjetima reprogramiranja kredita koji su većinom ugovoreni u stranim valutama, a završi li se to do kraja godine, kako očekuju, stići će i prve službene informacije o planovima za Hrvatsku. Spekulacije koje su se posljednjih tjedana pojavile u medijima – a to je da Dogus grupa rasprodaje imovinu u Hrvatskoj – već su službeno otklonili, no Jutarnji neslužbeno doznaje kako je Dogus u lipnju ove godine doista dobio izdašnu ponudu za partnerstvo u hotelima na području Madrida, Rima, Cipra i Dubrovnika, no kako pregovori između dviju strana na kraju nisu urodili dogovorom.

Preustroj

Kako će restrukturiranje grupe u Turskoj utjecati na poslovanje u Hrvatskoj, ovisit će i o uvjetima koje će Dogusu nametnuti banke. Tvrtka je na području Hrvatske od 2009. do danas uložila 250 milijuna eura te zaposlila 350 domaćih radnika, a u zemlju su prvi put ušli akvizicijom D-Marin Mandaline u Šibeniku, D-Marin Dalmacije u Sukošanu te D-Marin Borika u Zadru.

U portfelju kompanije su i šibenski hotel D-Resort te ekskluzivni boutique hotel Villa Dubrovnik, a hotelske operacije trebao je zaokružiti i zadarski hotel Maraska, koji je, prema najavama iz 2016., vrata gostima prvi put trebao otvoriti na ljeto 2019.

Ugovori s izvođačima radova, jednom domaćom građevinskom tvrtkom, bili su praktički pred potpisivanjem, no kako odluka o prodaji marine nije stizala, radovi nisu započeti, pa je najizgledniji novi datum za otvaranje izmijenjenog projekta hotela Maraska sada pomaknut na ljeto 2021. .

Uz to, Dogus grupa je sredinom siječnja započela i investiciju na obnovi Marine Borik, u koju bi trebalo ukupno biti uloženo dva milijuna eura, piše Jutarnji.hr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...