Evo zašto je dobro da muškarac ima bradu, a nije samo zbog izleda

Studeni je mjesec u kojem se posebna pažnja posvećuje zdravlju muškaraca, a od 2003. godine provodi se projekt Movember kojem je cilj informirati muškarce o bolestima zbog kojih nastupa preuranjena smrt.

Cilj projekta je povećati svijest među muškarcima o bolestima i brizi za zdravlje kako bi naučili i uveli u naviku praćenje simptoma te kako pravovremenom reakcijom mogu sebi spasiti život.

Movember se obilježava simboličnim puštanjem brkova, ali i brade. Dugačka brada postala je pravi svjetski trend i taj izgled nije više “rezerviran” samo za drvosječe, pustinjake, pomorce i sl.

Više je odličnih razloga zašto muškarci ne bi trebali biti “golobradi”, piše Večernji list.

Čuva kožu lica

Istraživanje provedeno na Sveučilištu Queensland, pokazalo je da brada i brkovi na licu smanjuju izloženost kože štetnim UV zrakama za jednu trećinu i bolja je zaštita od proizvoda sa zaštitnim faktorom jačine do 20.  To znači da brada štiti lice 90 do 95 posto od štetnih ultraljubičastih zračenja i time smanjuje rizik od razvijanja raka kože.

3350 sati više za uživanje

Upravo toliko, 3350 sati muškarac u prosjeku potroši kroz život na brijanje, piše New York Post. Život brzo prolazi i oni koji puštaju bradu ovih 3350 sati svog života mogu provesti na drugačiji način, posevetiti se sebi, svojim hobijima, uživanju. Uostalom, sve je bolje od stajanja pred ogledalom i “trošenja” vremena na brijanje, slažete li se?

Istina je – ženama ste s bradom neodoljivi!

Oduvijek je taj izgled “drvosječe” privlačio žene, a nije se to promijenilo ni u moderno doba. Istraživanje na Sveučilištu Queensland obuhvatilo je osam tisuća žena koje su ocjenjivale kakav izgled muškaraca im je najprivlačniji. Ukusi se razlikuju pa tako i ono kakvi muškarci su privlačniji kojoj ženi. I dok su nekim ženama golobradi muškarci bili atraktivniji, većini ispitanih žena su muškarci s bradom  bili privlačniji.

Bit će vam toplije

Nije mit, istina je, barem tako tvrdi dermatolog Anthony M. Rossi za Wall Street Journal. Duža, “zimska” brada grije lice pa je područje pokriveno dlakama toplije za jedan stupanj od ostatka kože lica, piše Popular Science. Iako se može činiti kao beznačajana razlika, vjerujte, nije.

Brada čuva “baby face”

Brada čuva kožu vašeg lica i usporava starenje kože. Muškarci koji godinama imaju bradu, imaju manje bora na svom licu, a ako je jednom odluče obrijati, izgledat će mlađe nego većina svojih golobradih vršnjaka.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...