Hoće li poslodavci radnike nagraditi većim božićnicama?

Najava ministra financija da poslodavci od 1. prosinca neće plaćati porez na božićnice ili 13. plaće 7.500 tisuća kuna mogla bi podebljati blagdanski proračun mnogih obitelji.

Pitanje je, ipak, koliko će poslodavaca iskoristiti ovu mogućnost da razvesele svoje radnike.

Božićnice, regresi, 13. plaća – san su mnogih radnika u Hrvatskoj. Neki ih primaju, a od 1. prosinca nagrade radnicima bit će još i veće.

“Mi smo dosad uredno isplaćivali 2.500 tisuće kuna, znači dodatnih pet. Ići ćemo u smjeru nagrađivnja naših radnika”, kaže Dario Marenić, predsjednik uprave tvrtke Elda.

Vlada je posljednjim izmjenama neporezivi dio dohotka povećala s dvije i pol na sedam i pol tisuća kuna. Ova privatna tvrtka koja zapošljava 50 radnika povećat će nagrade radnicima, ali pitanje je koliko će takav primjer slijediti i ostali privatnici.

Mjeru ministra Marića pozdravljaju i u Hrvatskoj gospodarskoj komori, donosi N1.

“Kad pogledamo koja je potražnja u turizmu, u građevini, u sektorima gdje najviše ljudi odlazi iz Hrvatske onda vidimo da je to jedno odlično, vrlo vjerojatno privremeno rješenje, ali svejedno rješenje dijela tog problema. Zato ne mislim da će to samo biti mogućnost državnoj upravi da isplaćuje božićnice”, rekao je Marko Jurčić, savjetnik predsjednika HGK-a.

U Vladi kažu da su na ovaj način udovoljili i poslodavcima i radnicima.

A veći smisao porezne reforme cijelo vrijeme traži i Kolinda Grabar Kitarović. Napominje – nju prije svega trebaju osjetiti radnici.

Za predsjednicu nova su rasterećenja korak u pravom smjeru. No s njom se ne slaže oporba koja kritizira i refomu i proračun. Proračunski rashodi rastu puno brže nego gospodarstvo pa se ne može govoriti o razvojnom proračunu.

A građani će poreznom reformom biti zadovoljni tek kada tu reformu ozbiljnije osjete i na svojim novčanicima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...