Horvatinčićeva prijateljica: “Glava mu je klonula za komadnim pultom”

U srijedu je na Općinskom sudu u Šibeniku održano ročište drugog ponovljenog suđenja zagrebačkom poduzetniku Tomi Horvatinčiću okrivljenom da je skrivio pomorsku nesreću u kojoj su poginuli talijanski supružnici Salpietro. Svjedočio je umirovljeni lučki kapetan i magistar pomorskog prometa Boris Seljanovski koji je izjavio kako je okrivljeni Horvatinčić vlastoručno nacrtao skicu pomorske nesreće i to 3,5 sata nakon što se ona dogodila, prenosi Jutarnji.

– Na papiru je okrivljenik nacrtao smjer kretanja svoje jahte Santa Marine i kretanja talijanske jedrilice, kao i mjesto na kojemu je došlo do sudara. U skicu koju je uglavnom nacrtao Horvatinčić, intervenirao sam na način da sam dodao nazive brodova i brzinu kretanja. Prethodno sam ga upozorio da ima pravo na odvjetnika, a on je to odbio. U sačinjenom zapisniku Horvatinčić je i dao izjavu kojom je opisao i kako je došlo do sudara i u kojoj je naveo da je prije nesreće zbog kvara na komandama uključio automatsko pilotiranje. I ovaj zapisnik i skicu, Horvatinčić je tada dva puta potpisao. U tom trenutku nisam primijetio da je on imao bilo kakvih zdravstvenih problema, tek je njegova partnerica s broda bila u stanju šoka – kazao je Boris Seljanovski koji je prije sedam godina kao šibenski lučki kapetan obnašao funkciju inspektora plovidbe.

Seljanovski je dodao da je on tada protiv Horvatinčića htio pokrenuti prekršajni postupak zbog izazivanja pomorske nesreće, ali su u DORH-u kazali da to nije potrebno, jer će protiv Horvatinčića biti pokrenuti kazneni postupak.

Nakon svjedočenja Seljanovskog, Horvatinčićevi odvjetnici Branko Baica i Veljko Miljević zatražili su od suca Ivana Jurišića izuzeće skice i zapisnika koji je sačinio lučki kapetan iz sudskog spisa. Odvjetnici su ustvrdili da se radi o nezakonitom dokazu jer njihov branjenik nije izviješten o svojim pravima te zbog činjenice da je suautor te skice bio i lučki kapetan Seljanovski.

Međutim, nakon kraće stanke, Sudsko vijeće na čelu sa sucem Jurišićem, odbilo je zahtjev obrane te skicu i zapisnik uvrstiti u sudski spis kao zakoniti dokaz. A na ovu odluku, obrana ima pravo žalbe višem sudu, koju je ona i najavila. Za podsjetnik je, pak, da na prva dva suđenja sutkinja Maja Šupe nije uvrstila ovu skicu u sudski spis, već ju je proglasila nezakonitim dokazom.

Na ovom ročištu svjedočila je i Anica Dilber(43), Horvatinčićeva zaručnica koja je s njime bila na jahti u trenutku nesreće.

– Isplovili smo iz Tribunja prema Hvaru. Tomo je bio za komandnim pultom, a ja sam sjedila okrenuta prema krmi. Razgovarali smo, a kad on nije odgovorio na jedno moje pitanje, okrenula sam se prema njemu i vidjela ga u neprirodnom položaju, odnosno klonute glave za komadnim pultom i sličilo je na nesvjesticu. Uzviknula sam ‘Tomo, Tomo!’, prišla mu i počela ga drmati. U trenutku kada je je on počeo dolaziti k sebi, a još je bio oslonjen o komadni pult, začuo se jak udarac – rekla je Anica Dlber, ponovivši zapravo svoje svjedočenje na prethodnim suđenjima i u istražnom postupku.

Nakon završetka ročišta, nove okolnosti suđenja prokomentirao je zagrebački odvjetnik Ognjen Frangeš, opunomoćenik obitelji Salpietro.

– Uvrštavanjem skice koju je nacrtao okrivljenik u sudski spis kao relevantni dokaz, u daljnjem sudskom postupku moći će se utvrditi kako je moguće da je okrivljenik imao sinkopu, kad je bio u stanju izraditi detaljnu skicu o pomorskoj nesreći – rekao je Frangeš.

Horvatinčić je ispred zgrade suda još jednom izrazio saučešće obitelji poginulih Talijana te još jednom ponovio kako je izložen medijskom linču i različitim konstrukcijama njegova slučaja u koju su uključeni političari i saborski zastupnici i to sve dok traje ovaj sudski postupak.

– Skicu koja je nastala na nezakoniti način, sud je uzeo u obzir, a ja se uopće ne sjećam da sam je nacrtao – rekao je Horvatinčić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...