Hrvatska prelazi na novi standard: Od Nove godine morat ćemo kupiti nove televizore?

Dio građana će morati nabaviti novu prijamničku opremu jer započinje s 2019. početak razdoblja prilagodbe opreme na novi DVB – T2 standard i H.265/HEVC sustav, piše tportal.

Prelaskom na DVB-T2 sustav i H.265/HEVC sustav kodiranja, koji će biti definiran Strategijom, dio građana će trebati nabaviti novu prijamničku opremu, prilagođenu novom standardu – minimalno STB – Set Top Box uređaje, kažu iz HAKOM-a.

Građane će razveseliti vijest kako velika većina uređaja na hrvatskom tržištu već podržava spomenute standarde te je njihova cijena usporediva s prijamnicima koji ne podržavaju te standarde. U prijelaznom razdoblju građani će moći koristiti prilagođenu opremu, a cijena STB – Set Top Box uređaja koja će biti potrebna kreće se oko 200 kuna.

“Za prijam ‘novog’ signala te svih usluga koje će biti ponuđene, televizijski bi prijamnici trebali biti u skladu s hrvatskom Preporukom o minimalnim tehničkim zahtjevima prijamnika za prijam digitalnog zemaljskog televizijskog signala (DVB-T2) u Republici Hrvatskoj.

U pripremi je i procedura označavanja prijamnika koji će biti usklađeni s hrvatskom Preporukom, kako bi korisnici jednostavno mogli znati koji prijamnik je usklađen s Preporukom, a koji nije. Prelazak s DVB-T na DVB-T2 radiodifuzijski sustav neće utjecati na prijam TV signala putem kabelske, satelitske i IPTV platforme te će korisnici usluga koje koriste druge platforme osim zemaljske i dalje primati signal kao i do sada”, zaključili su iz HAKOM-a, piše tportal.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...