Hrvatska se probudila pod snijegom i ledenom kišom, izdana upozorenja

U Slavoniji, Baranji i Srijemu oblačno, povremeno s kišom, u početku mjestimice i susnježicom i snijegom, ponajprije u gorju zapadne Slavonije, gdje se oborina može smrzati na tlu. Puhat će većinom umjeren istočni vjetar, a temperatura u Podunavlju može porasti i do 7 °C. U središnjoj Hrvatskoj snijeg i sunježica sredinom dana će oslabjeti i većinom prijeći u povremenu kišu. U noći i ujutro mjestimice je moguć i tanji snježni pokrivač, a pogotovo u višim predjelima i kiša koja se smrzava na hladnom tlu, javlja HRT.

Zbog moguće poledice ne preporuča se odlazak u gorje, a oprez je nužan i u nizinama. Povremeno će puhati umjeren sjeveroistočnjak, uz koji će temperatura biti uglavnom od 0 do 4 °C. Nakon umjerenog i jakog snijega, u gorskoj je Hrvatskoj velika vjerojatnost kiše koja se može smrzavati na tlu, već u noći i ujutro u Lici, zatim i u Gorskom kotaru. Prije toga se očekuje oko 10 cm, ponegdje i do 20 cm snježnog pokrivača, uz otežan i ograničen promet. Na sjevernom Jadranu padat će kiša, a puhat će jaka, u početku podno Velebita i olujna bura s kojom su moguće i pahulje snijega. Na srednjem Jadranu i unutrašnjosti Dalmacije promjenljivo i pretežno oblačno, povremeno s kišom, mjestimice i obilnijom, te grmljavinom. Puhat će većinom umjereno do jako jugo. Jutarnja temperatura zraka od 5 do 9 °C, na otocima i oko 13 °C, a poslijepodnevna 14 do 16 °C, u unutrašnjosti 11 do 14 °C.

Na jugu Hrvatske je najveća vjerojatnost obilne kiše, mjestimice i veće od 90 litara po četvornome metru, praćene grmljavinom. Puhat će jako jugo, ponegdje i olujno, uz koje će more biti i jače valovito. Temperatura zraka porast će i do 18 °C. Od srijede – slabiji vjetar, rjeđe oborine, više sunčanih sati…

U nastavku tjedna, sve do vikenda, oborina na kopnu sve slabija i rjeđa, uglavnom u obliku rosulje i kiše jer će dnevna temperatura polako rasti. U srijedu i četvrtak prevladavat će oblačno, a u petak i subotu u većini su krajeva moguća i dugotrajnija sunčana razdoblja. Ujutro će mjestimice biti i magle, osobito u subotu kad je najvjerojatniji i jutarnji mraz. U nedjelju je pak sve veća vjerojatnost novog naoblačenja i kiše, u višem gorju i snijega. Na Jadranu od srijede do petka prevladavajuće sunčano, uz malo kiše još uglavnom u srijedu prijepodne na jugu. Vjetar će oslabjeti pa će biti uglavnom slabe i umjerene bure i sjeverozapadnjaka. Za vikend ponovno oblačnije, uz jačanje juga i sve češću i obilniju kišu, osobito u nedjelju. Temperatura zraka neće se znatnije mijenjati, osim što će jutra od srijede do petka biti malo svježija.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...