ISTRAŽIVANJE Dalmatinci nisu opušteni, ispred nas su Istrijani, Primorci i Slavonci

Istrani su najopušteniji stanovnici Hrvatske. Najviše se raduju sitnim životnim zadovoljstvima, pronalaze najviše vremena za sebe i vide smisao i u izazovima i u problemima svakodnevice. Zaključak je to prvog online istraživanja o opuštenosti i stresu Hrvata u pet regija na temelju 5367 provedenih anketa. Svi koji su odgovorili na šest pitanja u svojoj regiji otkrili su i svoj indeks opuštenosti.

Rezultati su pokazali da je prosječan indeks opuštenosti Istrana 55,5 od 100, a slijede ih Primorci s indeksom 54,8, Slavonci sa 54,3 i Dalmatinci, čiji je indeks 54,1. Najmanji indeks opuštenosti – 53,6 – imaju stanovnici središnje Hrvatske, u kojoj je i grad Zagreb, piše Tportal.

Prosječan indeks opuštenosti za Hrvatsku je 54,5 od 100, što pokazuje da se Hrvati relativno dobro nose sa stresom, ali i da prostora za napredak itekako ima. Očito je da moraju naučiti više se opuštati i pronaći trenutak za sebe u svakom danu. Provedite ga uz omiljenu seriju, križaljku ili s dobrim prijateljima. Naučite konačno kako se opustiti uz genijalno odrađen trening, omiljenog ljubimca ili meditaciju u tramvaju na putu s posla kući. I ovo istraživanje potvrdilo je da nam to svima treba.

S tvrdnjom “Nalazim dovoljno vremena za sebe” ispitanici su se poistovjetili polovično – s tom su se konstatacijom najviše slagali Istrani, čija se “kazaljka” na skali vrijednosti od 1 do 100 zaustavila na 54, a najmanje stanovnici središnje Hrvatske, zaustavivši se na toj skali kod prosječnih 42.

“Čašu možemo gledati kao polupunu ili polupraznu, ali očito postoji prostor za napredak. Bilo bi bolje da se vrijednosti vrte oko 70 ili 80”, kaže psihoterapeutkinja Nataša Barolin Belić.

Ispitanici su se, pak, u bitno većoj mjeri slagali s tvrdnjom da se znaju veseliti sitnim životnim zadovoljstvima. Ovdje se razina suglasnosti kreće od 71 od 100 u središnjoj Hrvatskoj, a do 79 u Istri.

S tvrdnjom da se često osjećaju umorno, čak i kada se naspavaju, u najmanjoj se mjeri slažu Slavonci s prosječnom vrijednosti 36 od 100, a najveći stupanj slaganja s time, 46 od 100, zabilježen je u Istri.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...