ISTRAŽIVANJE Hrvatski maloljetnici prvaci Europe u opijanju, iza nas Maltežani i Talijani…

Hrvatska se ponovno našla na vrhu jedne neslavne liste. Prema posljednjem istraživanju o konzumaciji alkohola među mladima pokazalo se da su hrvatski maloljetnici prvaci Europe u opijanju. Za državu koja je i inače u svjetskom vrhu po ispijanju alkohola, zabrinjavajući je podatak da ga čak 33 posto 15-godišnjaka konzumira svaki tjedan.

U Hrvatskoj se na godinu po stanovniku popije 12,3 litre alkohola, a kako čak 33 posto 15-godišnjaka tvrdi da ga konzumira svaki tjedan, ni ne čudi da se iz godine u godinu sve više pije. Utjeha ne može biti to što Hrvati nisu sami u ovoj navici. Za vrat im pušu Maltežani s 32 i Talijani s 31 posto. S 29 posto blizu su i Mađari, a, primjerice Šveđani, Norvežani i Islanđani s manje od 5 posto na samom su začelju ove liste, prenosi RTL.

I dok je Skandinavcima i to puno, Hrvati se ovim rezultatima pretjerano ne čude.

“Kad se pokušavam staviti u neku objektivnu perspektivu, onda je to strašno, ali kad se stavim u perspektivu sebe samog koji sam nedavno imao 15, sjećam se toga dobro, i sam sam tad pio možda i više nego danas. Tako da, proći će njih to”, prisjetio se mladi Zagrepčanin.

I dok neki za ovu pojavu krive društvo, oni stariji sigurni su da su krivci u kući mladih alkoholičara – roditelji.  S time se slažu i psihijatri koji tvrde da do alkoliziranja djeteta može doći zbog zanemarivanja u domu, ali i zbog pojačanog konzumiranja alkohola u obitelji.

“Sve zapravo počinje u obitelji, ako vi imate kod kuće model da se unutar obitelji pije alkohol i da je to normalno, onda će biti i veća vjerojatnost i za vaš daljnji nastavak pijenja”, objasnila je Ana Matošić, psihijatrica iz Bolnice sestara milosrdnica.

Podaci o konzumiranju alkohola među mladima pokazali su i koliko se napredovalo u posljednjih 16 godina. Dok je većina država smanjila broj mladih koji piju, Hrvatska je ostala na mrtvoj točki.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...