ISTRAŽIVANJE Kako živi hrvatski 25-godišnjak? S roditeljima, dane provodi na mobitelu

Agencija Hendal je provela istraživanje o životu, navikama i stavovima 25-godišnjaka u Hrvatskoj.

Istraživanje je pokazalo kako je prosječni 25-godišnjak u Hrvatskoj zaposlen u struci, spava između pet i sedam sati, a u prosjeku čak šest sati dnevno, pa i više, provodi na svom pametnom telefonu. Bavi se sportom, informira se putem online medija i, što je zanimljivo, politički je neutralan.

Prosječni 25-godišnjaci još uvijek žive s roditeljima, čak njih 42,6 posto, ali štede i planiraju kupovinu stana kao i osnivanje obitelji. Svaki drugi planira pokrenuti svoj biznis.

Štednja i stupanje u brak

37,7 posto ispitanika odgovorilo je kako je potpuno financijski samostalno, ali vlastitu nekretninu zasad ne posjeduje njih 66,7 posto. Redovito štedi 38,3 posto ispitanih, a još toliko ih štedi povremeno. 28,4 posto ispitanih kazalo je kako će sasvim sigurno stupiti u brak, prenosi Index.

Kad je pak riječ o djeci, 69,8 posto planira imati jedno dijete ili više djece. Kućnog ljubimca trenutno ih ima 53,1 posto i to psa u 70,9 posto slučajeva.

Zaposleno je 56,8 posto ispitanih 25-godišnjaka. Njih 25,9 posto se još uvijek školuje, a 16 posto je nezaposlenih i u potrazi za poslom. Svaki drugi ispitanik navodi kako je donekle zadovoljan trenutnim poslom, što je očekivano budući da je 58,7 posto njih odgovorilo da rade u struci.

Odlazak iz Hrvatske

16 posto ispitanih odgovorilo je kako će se sasvim sigurno preseliti u drugu državu. 30,2 posto njih najvjerojatnije će se preseliti, a nećka se 30,9 posto.

Budući da je riječ o mladima koji su važna biračka skupina zanimljiva su i pitanja o političkim preferencijama. Istraživanje Hendala pokazalo je kako je 48,8 ispitanih potvrdilo da uvijek izlazi na izbore, ali njih 45,7 posto pritom nema političkih preferencija.

Mlade ne zanimaju političke stranke ni sindikati. 93,8 posto 25-godišnjaka nije u članstvu niti jedne političke stranke, a 96,3 posto nisu članovi sindikata.

Nigdje bez pametnog telefona

Neutralni su i kad je riječ o povjerenju u Europsku uniju za što se izjasnilo njih 38,3 posto. 43,9 posto neutralno je kad je riječ o povjerenju u NATO.

Većina 25-godišnjaka informira se prateći informativne portale koje svaki dan prati 56,8 posto. Tisak, odnosno novine i časopise, čita njih 8,6 posto, a gotovo nikada 24,7 posto ispitanih.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...