Kinezi žele povezati Sveučilište u Zadru sa svojim sveučilištima i istraživačkim centrima

Izaslanstvo kineske pokrajine Zhejiang, koje su predvodili direktor pokrajinskog Centra za znanost i razmjenu tehnologije sa stranim zemljama Yiqi Wang i njegov zamjenik Yaowu Zhang, danas je boravilo u radnom posjetu Sveučilištu u Zadru. Ugledne goste dočekale su prorektorice prof. dr. sc. Nedjeljka Balić Nižić i prof. dr. sc. Ivanka Stričević te pročelnici triju odjela , koji su ih upoznali s mogućnošću suradnje i razmjene znanstvenog osoblja i studenata.

U kratkoj prezentaciji gosti su upoznati s poviješću Sveučilišta od njegova osnutka prije 16 godina, ali i dugom tradicijom koju baštini od prvog sveučilišta na ovim prostorima, Universitas Iadertina, utemeljenog 1396. godine. S obzirom na to da Sveučilište niz diplomskih i poslijediplomskih studija izvodi dijelom i na stranim jezicima, a u pripremi su i neki koji će biti u potpunosti organizirani na engleskom jeziku, gosti iz Kine pozvani su da svoje studente preko programa razmjene potaknu na dolazak u Zadar.

– Imamo programe na engleskom, talijanskom, ruskom jeziku, kao i poslijediplomske studije u nekoliko svjetskih jezika. Iako smo mala država u usporedbi s Kinom, ponosni smo što okupljamo studente iz cijele zemlje. Želimo to proširiti i na cijeli svijet, rekla je prorektorica Balić Nižić.

– Ulaskom u Europsku Uniju 2013. godine značajno je intenzivirana mobilnost studenata, što je u skladu s internacionalizacijom kao jednim od ciljeva naše strategije. Otvoreni smo za dolaznu i odlaznu mobilnost, rekla je prorektorica Stričević.

Direktor Wang predstavio je izaslanstvo, koje se sastojalo od menadžera i investitora iz financijskih institucija, kao i samu pokrajinu Zhejiang koja je površinom nešto veća od Hrvatske, ali i sa znatno više stanovnika – 55 milijuna, od čega samo glavni grad Hangzhou ima 4,2 milijuna. Imaju dugu obalnu liniju i raznovrsnu industriju, a po brodogradnji, IT industriji i zaštiti okoliša prvi su u Kini. U ukupnoj populaciji sudjeluju s četiri posto stanovništva, ali produciraju sedam posto BDP-a.

– Kao provincija poznata po inovacijama želimo razvijati međunarodnu suradnju i povezivati naša sveučilišta i istraživačke centre sa stranima, rekao je Wang te pozvao predstavnike Sveučilišta u Zadru da i oni, kao nekada Marko Polo, posjete njihovu pokrajinu i prodube postojeću suradnju, pogotovo u svjetlu dvaju već potpisanih memoranduma o suradnji s tamošnjim sveučilištima, koja za sada nisu urodili konkretnim plodovima.

Prorektorice Stričević i Balić Nižić s gostima su razmijenile prigodne darove te im poželjeli ugodan boravak u našem gradu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...